Rum Kesimi'nden gerilimi tırmandıracak sondaj açıklaması
AA

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdiği sondaj faaliyetleri, Türkiye'ye yönelik saldırgan tutumlar doğuruyor. Özellikle hak ihlalinde bulundukları alanlarda işgal girişimleri gerçekleştiren Rum tarafı, yine ilişkilerdeki gerilimi tırmandıracak bir adım atıyor.

8 FAALİYET YAPILACAK

Kathimerini gazetesinin haberine göre Lakkotropis, Türkiye'nin Kıbrıs yakınlarında başladığı hidrokarbon arama ve sondaj çalışmaları sürerken, düzenlediği yıllık plan sunumunda açıklamalarda bulundu.

Rum Kesimi'nden gerilimi tırmandıracak sondaj açıklaması

Kıbrıs açıklarındaki faaliyetlerine devam edeceklerini belirten Lakkotropis, "Gelecek 24 ay içinde 8 sondajın yapılması planlanıyor. Bunların 6'sı araştırma 2'si ise teyit amacıyla gerçekleştirilecek." ifadelerini kullandı.

Lakkotropis, sondajların bu yıl sonunda veya gelecek yılın ilk döneminde başlayacağını ileri sürerek, sözde MEB kapsamındaki 7'nci parselde de lisanslama çalışmalarında son aşamaya geldiklerini belirtti.

İSRAİL İLE ARAŞTIRMA

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bölgedeki en büyük ortağı İsrail. Özellikle sahada araştırma ve sondaj faaliyetlerini birlikte yürüten Rumlar, çalışmalarını ortaklaşa götürüyor. Özellikle gerilimin tırmandığı alanlarda yine İsrail'e ait gemilere de sıkça rastlanıyor.

KIBRIS AÇIKLARINDA SONDAJ

Rum kesiminin, Türk tarafının hak talep ettiği bölgelerde uluslararası şirketlere arama faaliyetlerinde bulundurması, Türkiye ve KKTC'nin tepkisine yol açıyor.

Rum yönetimini, ada çevresinde tek taraflı olarak ilan ettiği 13 parseli uluslararası şirketlere ihale ederek lisanslandırıyor.

Rum Kesimi'nden gerilimi tırmandıracak sondaj açıklaması

Adada eşit bir paylaşım tezine rağmen enerji şirketlerinin bölgedeki çalışmaları üzerine Türkiye, deniz yetki alanlarıyla çakışan bölgelerde arama ve üretim çalışmalarına izin vermeyeceğini belirtiyor.

Öte yandan Türkiye, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi ve Fatih sondaj gemisi ile Kıbrıs Adası yakınlarında hidrokarbon arama çalışmalarına başladı.

İlk olarak Yazılı Seyir Uyarı Sistemi (Navtex) ile Fatih'in Ada'nın batısında çalışmalara başlayacağı 3 Mayıs'ta ilan edildi. 3 Eylül'e kadar bölgede kalacağı duyurulan Fatih, Kıbrıs Adası'nın yaklaşık 60 kilometre batısındaki noktada çalışmalarını sürdürüyor.

Rum Kesimi'nden gerilimi tırmandıracak sondaj açıklaması

Navtex sistemine göre, Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin de adanın güneyinde Mısır deniz sahasına yakın bir bölgede, 31 Temmuz'a kadar çalışacağı açıklandı.

TÜRKİYE'NİN YETKİ SAHASI

Fatih'in sondaj çalışmalarına başladığı bölgenin Rum kesiminin tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgede kaldığı iddia ediliyor, ancak bu nokta Türkiye'nin deniz yetki sahaları içinde bulunuyor ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı da bu sahalarda çalışmalarını yürütüyor.

Rum Kesimi'nden gerilimi tırmandıracak sondaj açıklaması

GKRY ve Yunanistan'ın yanı sıra Avrupa Birliği (AB), ABD, İsrail ve Mısır sondaj faaliyetlerini durdurması için Türkiye'ye çağrıda bulunan taraflar arasında bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı ise art arda yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin sondaj ve sismik gemilerinin, kendi kıta sahanlığında olduğunu sondaj faaliyetlerine kararlılıkla devam edileceğini belirtiyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)