Rus piyasalarında sert düşüş
AA

Petrol üretimi konusunda Suudi Arabistan-Rusya anlaşmazlığı, petrol fiyatlarının son 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.

Brent petrolün varil fiyatında yaşanan düşüşler, Rusya ekonomisini vurdu.

MOSKOVA BORSASI'NDA BÜYÜK KAYIP

Rus piyasaları haftaya, yüzde 10’u aşan kayıplarla başladı.

Koronavirüs salgını nedeniyle bir süredir aşağı yönlü seyreden Moskova Borsası (MICEX), petrol fiyatlarındaki sert düşüşle birlikte dünkü tatilin ardından yüzde 10 kayıpla 2450 puana geriledi.

RTS endeksi de yüzde 16'nın üzerinde azalarak 1060 puana kadar geriledi.

AMERİKA'NIN İŞİ

Rusya'nın anlaşmazlık yaşadığı Suudi Arabistan'ın bu kararları almasında Amerika'dan gelen talimatların etkili olduğu konuşuluyor.

Rusya'yı ekonomik olarak dize getirmek isteyen Amerika'nın Suudi Arabistan üzerinden Ruslara operasyon çektiği gündemde.

Rus piyasalarında sert düşüş

RUBLE DEĞER KAYBETTİ

Rus rublesi dolar karşısında yüzde 6,4 değer kaybederek Mart 2016’dan bu yana ilk defa 72 seviyesine, euro karşısında da yüzde 9,7 düşerek Şubat 2016’dan bu yana ilk defa 85'e geriledi.

Yaşanan düşüşten önce, 21 Şubat’ta 1 dolar 63 Ruble seviyesindeydi.

Rus piyasalarında sert düşüş

"PETROL FİYATLARININ TOPARLANMASI AYLAR ALACAK"

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, petrol krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Petrol üretimini artırma potansiyeline değinen Novak, "Üretimimizi kısa vadede günlük 250-300 bin varil, genel olarak 500 bin varil düzeyinde artırabiliriz. Petrol fiyatlarının toparlanması aylar alacak." ifadelerini kullandı.

RUSYA - OPEC TOPLANTISI

Petrol piyasalarında istikrar sağlanması için OPEC ile iş birliği yapmanın ihtimal dışı olmadığını anlatan Rus Bakan, "Rusya ile OPEC arasında bir sonraki toplantının mayıs ve haziranda yapılması planlanıyor." dedi.

Rus piyasalarında sert düşüş

KÖRFEZ SAVAŞI'NDAN SONRA EN BÜYÜK DÜŞÜŞ

Rusya’nın ana ihracat kalemlerinden petrolün Brent türünden varil başına fiyatı, 9 Mart’ta yüzde 30’dan fazla düşerek 31 dolara kadar düşmüştü.

Bugün kayıplarının bir kısmını hafifleten petrol fiyatı yüzde 8,3 artarak 37.22 dolara çıktı.

Petrol fiyatlarındaki bu düşüş, Ocak 1991’de Birinci Körfez Savaşı'nın başlangıcından sonra en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)