14 yaşındaki Eylül, korona sonrası yakalandığı MIS-C ile mücadele ediyor
AA

Yaklaşık 4 ay önce dedesini kaybettiği koronavirüse anne ve babası da yakalanan Boyar, bu süreçte 2 kardeşiyle birlikte karantinada kaldı.

Aradan geçen 3 ayda yüksek ateş, boğaz ve eklem ağrıları gibi şikayetler başlayan Boyar'a PCR testi yapıldı. Boyar'ın negatif çıkan test sonucu, antikor testinde pozitif görüldü. Doktorlar küçük kıza, koronavirüse bağlı olarak ortaya çıkan MIS-C teşhisi koydu.

16 GÜNDÜR TEDAVİ GÖRÜYOR

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 16 gündür tedavi gören Boyar, iyileşmek için gün sayıyor.

Boyar, geçirdiğini sonradan öğrendiği koronavirüsün hiçbir belirtisini yaşamadığını anlattı.

Daha sonradan boğazında şişlik şikayetinin başladığını aktaran Boyar, "Sonra ürtiker olmaya başladı, her tarafım kaşınıyordu. Ardından da eklem ağrıları ve halsizlikle bu şikayetlerim devam etti. Meğer bunlar MIS-C belirtileriymiş, şu an hastanede tedavi görüyorum ve şimdi kendimi daha iyi hissediyorum." dedi.

14 yaşındaki Eylül, korona sonrası yakalandığı MIS-C ile mücadele ediyor

ANNE-BABALARA UYARI: "ÇOCUKTUR ATLATIR DEMEYİN"

Üç çocuk annesi Ebru Boyar da yaklaşık 4 ay önce eşiyle koronavirüse yakalandığını ve bu süreçte aynı hastalıktan babasını ve amcasını kaybettiğini söyledi.

Boyar, o süreçte çocuklarında hiçbir bulguya rastlanılmaması sebebiyle koronavirüs testi yapılmadığını ifade ederek şöyle devam etti:

"Aradan birkaç ay geçtikten sonra Eylül'de ilk olarak lenf iltihabı oluştu. Önce ateşsiz bir şekilde sadece lenfleri şişti, daha sonra döküntüler başladı, halsizliği, eklem ağrıları görüldü. Koronavirüsten şüphelenerek Eylül'e test yaptırdık ama negatif çıktı ancak antikor testi pozitif çıktı. Yapılan araştırmalarda Eylül'e MIS-C teşhisi kondu. Biz daha MIS-C'nin ne olduğunu bilmiyoruz, böyle bir hastalıktan haberimiz yok. Gerçekten çok sıkıntılı bir süreçti, artık tükendiğimi hissettim. Sürekli 'çocuğumda ne var?' diye düşünüyordum, kanser olması ihtimalini dahi düşündüm çünkü bu hastalıktan haberdar değiliz, ne olduğunu bilmiyoruz, ta ki çocuğumda olana kadar. Hiçbir anne baba demesin ki 'çocuktur atlatır, çocuklar daha kolay atlatıyor', gerçekten öyle bir şey değil, kimsenin yaşamasını istemem, gerçekten insanın başına geldiğinde çok korkuyor."


4-6 HAFTA SONRA ÇOCUKLARDA MIS-C RİSKİ VAR

Hatay MKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem El ise MIS-C'nin çoklu organları etkileyen bir tablo olduğunu ve çocuklarda koronavirüs sonrası ortaya çıktığını söyledi.

MIS-C'de erken tanının ve hızlı müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan El, şöyle devam etti:

"Çocuklar, koronavirüsü şiddetli veya tüm bulguların olduğu şekilde geçirmeyebilir ancak bu koronavirüs enfeksiyonu geçirildikten 4-6 hafta sonra MIS-C tablosuyla karşılaşabilir. Bu hastalık kalbi besleyen koroner arterlerin damar iltihabı şeklinde gelişebilir, bu durumda vakit kaybetmeden hastaya tedaviye başlamamız gerekiyor. Anne babaları uyarmamız lazım; çocuğunuzda dirençli ateş ve beklenmedik karın ağrısı gibi yakınmalar olduğunda ve özellikle yakınında koronavirüs geçirmiş yetişkin bireylerle temas söz konusuysa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Çünkü bu durum birçok organı ve dokuları etkileyebilir hatta can kaybına dahi neden olabilir."

El, hastası Boyar'ın erken tanı ve hızlı müdahaleyle iyileşmeye başladığını belirterek kısa zamanda taburcu etmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)