35 yaş altı için yumurta rezervi düşüklüğü, erken menopoz getirebilir
DHA

Kadınlarda yumurtalık rezervi hakkında bilgi veren en önemli göstergenin Anti Mülleriyan Hormon (AMH) değeri olduğunu belirten Op. Dr. Emel Türkoğlu, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Türkoğlu, yaşla birlikte azalma gösteren bu değerin 35 yaşın altında düşük olmasının, erken menopoza işaret edebileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“AMH testi, yumurtalıklardaki antral foliküllerin granüloza hücrelerinden salgılanan ve yumurtlama kapasitesini gösteren bir hormon testidir. Bu test kadınlarda genel üreme sağlığı ve tüp bebek gibi üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinin başarı oranı hakkında bilgi sunar. Özellikle ailesinde erken menopoz öyküsü, geçirilmiş yumurtalık cerrahisi, kemoterapi ve bağışıklık sistemi hastalıkları olan kadınların yaptırmasının üreme sağlığını koruması açısından çok faydalıdır.

35 yaş altı için yumurta rezervi düşüklüğü, erken menopoz getirebilir

“ADET YOĞUNLUĞUNDA AZALMA VARSA BU TEST, TEDAVİDE ALACAĞIMIZ YANITI GÖSTERİR”

Ayrıca adet görmeme (döngülerde kısalma, azalma) ve adet yoğunluğunda azalma varsa bu test, tedavide alacağımız yanıtı göstermeye yarayan başarılı bir göstergedir. Menopoz dönemine kadar 1,5 ila 4 ng/ml değerinde kalan AMH hormon düzeyi normal olarak değerlendirilir.

“DÜŞÜK AMH DÜZEYLERİ YUMURTALIKLARIN YETERSİZ CEVAP VERMESİ İLE İLİŞKİLENDİRİLEBİLİR”

AMH değerinin 4 ng/ml düzeyinin üzerinde olması yüksek, 1,5 ila 4 ng/ml anti-müllerian hormon aralığı normal, 1,5 ng/ml değerinin altında olması düşük AMH ve 0,5 ng/ml’den düşük olması ise çok düşük AMH değerini gösterir. AMH seviyesinin normalin üzerinde olmasının polikistik over sendromu belirtisi olabileceğinden şüphelenilir. Düşük AMH düzeyleri yumurtalıkların yetersiz cevap vermesi, embriyo kalitesinin düşük olması ile ilişkilendirilebilir.

“35 YAŞ ALTINDAKİ KADINLARDA AMH DÜŞÜKLÜĞÜ ERKEN MENOPOZ GÖSTERGESİ OLABİLİR”

Bu değerler aynı zamanda kişinin doğurganlığı ile de doğru orantılıdır. Özellikle 35 yaş altındaki kadınlarda AMH düşüklüğü erken menopoz göstergesi olabilir. Çünkü normalde yaş ilerledikçe AMH seviyesi düşer. Böyle bir durum yaşandığında eğer kişi evliyse ve çocuk sahibi olmak istiyorsa vakit kaybetmeden gerekli tedaviler düzenlenerek gebelik sağlanabilir. Bekâr kadınlar içinse ileride çocuk sahibi olabilmeleri adına oosit(yumurta) dondurma işlemi önerilir.”

AMH DEĞERİ DÜŞÜK OLANLARA TAVSİYELER

Op. Dr. Emel Türkoğlu, testin sonucunda AMH değeri düşük çıkanlara şu önerilerde bulundu:

“Düşük AMH seviyeleri tespit edildiğinde zamanı iyi kullanmakta fayda var. Bu rezerve sahip olan kişilerde elde edilen yumurta sayısı düşük olabilir ancak burada kaliteli yumurta geliştirebilmek tüp bebek süreci için önemlidir. Bu yöntemlerin belirlenebilmesi için hastalara özel tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Adet döngüsü içinde herhangi bir günde AMH testi yapılabilir. AMH seviyesi, adet dönemine göre farklılık göstermez. Merkezimizde test için hastadan kan örneği alınarak hızlıca uygulanır. Ekstra bir işlem gerektirmeyen basit bir testtir.”

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)