Astımı kontrol etmek için 3 nefes egzersizi
Özel İçerik

Astım, solunum yollarının (bronş tüpleri) kronik enflamasyonu ile karakterize, tekrarlayan nefes darlığı, göğüste hırıltılı solunum, öksürük ve göğüste sıkışma hissine neden olan bir solunum yolu hastalığıdır. Astım, uygun şekilde tedavi edilmezse kalıcı tıkanıklığa yol açabilir. Sıklıkla diğer hastalıklarla birlikte ilerler.

Astım hastalarında en sık görülen üç belirti hırıltılı solunum (nefes ile göğüste hırıltı), öksürük ve nefes darlığıdır (boğulma hissi).

Astım belirtileri günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir, ancak ağırlıklı olarak gece ve sabahın erken saatlerinde ortaya çıkmaları yaygındır.

Astımı kontrol etmek için 3 nefes egzersizi

ASTIMIN NEDENLERİ

Astıma neden olan nedenler genel olarak şunlardır:

Dışsal: Polen, yün, toz, vb. gibi alerjenler veya hava kirliliği, tahriş edici maddeler, meteorolojik değişiklikler tarafından tetiklenen aşırı duyarlılık. Ayrıca alerjik belirtiler ile ilişkili alerjiler için pozitif bir aile öyküsü ile çocuklukta başlayan, aspergilloz ve diğerleri.

İçsel veya idiyopatik: Genellikle 35 yaşın üzerinde ve kişisel veya aile öyküsü olmayanlarda başlar. Mikroplar, mantarlar, öksürük, zihinsel bozukluklar, stres vb. ile temsil edilen IgE'yi yükseltmeden immünolojik olmayan uyaranlarla başlatılır.

Karışık: Genellikle içsel ve dışsal faktörlerin bakteriyel bir kombinasyonudur.

Astım her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, genellikle alerjik bir bileşenle ilişkili olduğu bir yaş olan çocuklukta başlaması daha yaygındır. Ebeveynlerde, özellikle annede astım ve sigara içme öyküsü, çocukluk çağı astımının ortaya çıkmasıyla ilişkilidir. Erişkinlerde sinüzit, nazal polipler ve aspirine duyarlılıkla birlikte daha sık görülür.

Belirli mesleki maruziyetlerle de (ahşap tozu, metaller, organik bileşikler, plastik reçineler, vb.) astım tetiklenebilir.

NEFES EGZERSİZLERİ YARARLI OLABİLİR

Nefes almak, düşünmeniz gereken bir şey bile olmamalı, ancak milyonlarca astım hastası için sadece nefes alıp vermek, özellikle astım krizi sırasında oldukça zor olabilir. İşte bu noktada bazı basit nefes egzersizleri devreye girer.

Kardiyo egzersizlerinin kalbinizi güçlendirmeye yardımcı olması gibi, nefes egzersizleri de akciğerlerinizi güçlendirebilir. Nefes egzersizleri, astımı olan kişilerin hava akımlarını dengelemeyi öğrenmelerine yardımcı olabilir.

Astım hastalarında solunum yolları daraldığı için akciğerler tamamen boşalamaz ve hava birikmesine neden olarak nefes darlığı hissi ortaya çıkar. Nefes egzersizleri, vücudu derin nefes alma ve uzun süreli nefes verme ile akciğerlerden hava almak için daha fazla zaman tanıyacak şekilde alıştırmaya çalışır.

İşte astımı kontrol etmek için uygulanabilecek 3 nefes egzersizi:

Astımı kontrol etmek için 3 nefes egzersizi

BUTEYKO YÖNTEMİ

Buteyko yöntemi, yalnızca ağız kapalıyken burundan nefes almayı ve nefes vermeyi içerir. Nefesinizin hızını ve hacmini düzenlemeye yardımcı olarak nefesinizi daha iyi kontrol etmenizi sağlamak için tasarlanmıştır. Bu yöntemle daha yavaş, sakin ve verimli nefes alıp verebilirsiniz. Genel hedef, toplam nefes almayı azaltmaktır. Bir astım atağı sırasında nefesi yavaşlatmaya odaklanmak sakinleştirici olabilir ve daha az kaygı uyandırabilir.

Nasıl uygulanır?

Peki, bu teknik tam olarak nasıl uygulanır? Yerde veya bir sandalyede rahatça dik oturarak başlayın, birkaç dakika normal nefes alın. Ardından burnunuzdan hafif bir nefes verdikten sonra nefesinizi tutun ve baş ve işaret parmağınızla burnunuzu tıkayın. Nefesinizi tutabildiğiniz kadar tutun ve nefes alma dürtüsü hissettiğinizde burnunuzdan nefes alın. Yaklaşık 10 saniye tekrar normal bir şekilde nefes alın ve ardından egzersizi birkaç kez tekrarlayın.

Astımı kontrol etmek için 3 nefes egzersizi

PAPWORTH YÖNTEMİ

Papworth yöntemi, nefes alırken diyaframınızı devreye sokmaya odaklanır, böylece tüm akciğer kapasitenizi kullanabilirsiniz. Nefes alışınızı yavaşlatmak ve nefesinizi daha uzun süre vermek için tasarlanmıştır. Buradaki ana fikir, nefes alırken hareketin çoğunun göğsünüzden ziyade midenizden gelmesi gerektiğidir. Egzersiz, nefesinizi daha verimli hale getirmeye yardımcı olur ve kaygıyı azaltır. Ek olarak, bazı küçük ölçekli araştırmalar, bu tekniğin solunum sorunarına yardımcı olabileceğini ve astımı olanlar için yaşam kalitesini iyileştirebileceğini gösteriyor.

Nasıl uygulanır?

Papworth yöntemini denemek için bir elinizi göğsünüzün üst kısmına, diğer elinizi de karnınıza koyun. Burnunuzdan derin nefes alın ve midenizin havayla nasıl dolduğuna dikkat edin. İdeal olarak, nefes alırken karnınızdaki el yükselmeli, göğsünüzdeki el sabit kalmalıdır. Boynunuzu ve omuzlarınızı rahat tutun ve nefes aldığınızdan en az iki ila üç kat daha uzun süre ağzınızdan nefes verin. Birkaç kez tekrarlayın.

Astımı kontrol etmek için 3 nefes egzersizi

BÜZÜLMÜŞ DUDAK SOLUNUMU

Büzülmüş dudak solunumu, nefes darlığını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Nefes alma hızınızı yavaşlatmanın ve aldığınız her nefesin daha etkili olmasını sağlamanın iyi bir yoludur. Bu egzersiz, solunum yollarının daha uzun süre açık kalmasına yardımcı olur, bu nedenle ciğerlerinize daha fazla hava akar ve nefessiz hissetmenizi önler. Ayrıca akciğerlerde sıkışan havayı serbest bırakır.

Nasıl uygulanır?

Nefes darlığı hissetmiyorsanız, büzük dudak solunumunu denemek en iyisidir. Ağzınız kapalı, ikiye kadar sayarak burnunuzdan yavaşça nefes alın (bunun derin bir nefes olması gerekmez, normal bir nefes yeterlidir). Ardından, dudaklarınızı büzerek, sanki bir balonu şişirmek veya ıslık çalmak üzereymişsiniz gibi, ağzınızdan en az iki kat daha uzun nefes verin. Nefesinizi yavaşlatmak için nefes verirken dörde kadar sayın. Sonra tekrarlayın.