Böbreklerinize zarar veren 10 alışkanlık
Özel İçerik

Normal bir yaşam kalitesi için böbrek sağlığı oldukça önemli. Neredeyse her 5 kişiden 1'i böbreklerin işleyişinde bir tür bozulmaya sahiptir.

Böbrekler, vücudunuzun her gün sizin için çok şey yapan temel bir parçasıdır. Böbrekler atık ürünleri, toksinleri ve fazla sıvıyı vücuttan atmaya yardımcı olur ve ayrıca sağlıklı bir su, tuz ve mineral dengesini korumak için asidi uzaklaştırır.

Bu denge olmadan sinirler, kaslar ve vücudun diğer dokuları düzgün çalışamaz. Bu nedenle böbrek sağlığına dikkat etmek çok önemlidir.

Böbreklerinize zarar veren 10 alışkanlık

BÖBREKLERE ZARAR VEREN 10 ALIŞKANLIK

Ancak böbreklerinize zarar verebilecek, görünüşte zararsız birçok günlük alışkanlık vardır.

İşte böbreklere zarar veren en yaygın 10 alışkanlık:

1. Bilinçsiz İlaç Kullanımı

Reçetesiz satılan nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), akut veya kronik ağrıyı (diş ağrısı, baş ağrısı, adet ağrısı, sırt ağrısı veya eklem ağrısı) hızla uzaklaştırmanıza yardımcı olabilir. Ancak, özellikle birisinin zaten böbrek hastalığı veya tetikleyicileri (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, dehidrasyon) varsa, böbreklere zarar verebilirler. Araştırmalara göre, ağrı kesicilerin uzun süreli kullanımı böbrek kanseri riskini yüzde 50 artırıyor. Bu nedenle düzenli ağrı kesici kullanımınızı azaltmaya çalışın ve doktorunuzun tavsiyesini aşmayın.

Görüntülemede (MRI veya BT) yaygın olarak kullanılan kontrast boyaların etkileri de böbrekler için toksik olabilir. Dokuyu daha iyi görselleştirmek için bilgisayarlı tomografi için bir kontrast boya kullanılabilir ve ayrıca koroner arter hastalığını teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılan bir koroner anjiyogram sırasında enjekte edilir. Ne yazık ki, bu kontrast boya böbreklere zarar verebilir ve akut böbrek hasarına yol açabilir. İstatistiklere göre, akut böbrek hasarı böbrek fonksiyonunda keskin bir azalmaya yol açar ve hastanede yatan tüm hastaların yüzde 20'sinde ve yoğun bakımdaki hastaların yüzde 45'inden fazlasında görülür. Böbrek fonksiyonlarınız normalse, kontrast boyalar için endişelenmenize gerek yoktur.

2. Aşırı Tuz Tüketmek

Tuz (sodyum) açısından zengin bir diyet kan basıncını yükseltebilir ve zamanla böbrek fonksiyonlarını etkileyebilir. Aşırı miktarda tuz böbrek dokusu üzerinde doğrudan etki yaparak hipertrofi ve fibrozise neden olur. Tuz ayrıca böbrek taşlarına da neden olabilir. Yemeğinize tuz yerine limon suyu veya çeşitli baharatlar ekleyebilirsiniz. Bunu düzenli olarak yapmaya başladığınızda zamanla tuzdan kaçınmanız kolaylaşacaktır.

3. İşlenmiş Gıdalar Yemek

İşlenmiş gıdalar sodyum ve fosfor açısından zengindir. Böbrek hastalığı olan kişiler, paketlenmiş gıdalardan ve konserve gıdalardan kaçınmalıdır. Sodyum böbrek hastalığı riskini artırır ve fosfor açısından zengin işlenmiş gıdaları yemek hem böbrekler hem de kemikler için zararlı olabilir.

4. Yetersiz Sıvı Tüketmek

Böbreklerin yeterli miktarda suya ihtiyacı vardır ve böbreklerin düzgün çalışmasını sağlamak için düzenli olarak yeterli sıvı alınması gerekir. Su dengesini korumak böbreklerin sodyum ve toksinleri vücuttan atmasına yardımcı olur. Dehidrasyon (vücudun susuz kalması), akut böbrek hasarına ve hatta kronik böbrek hastalığına yol açabilen prerenal azotemi adı verilen bir duruma neden olur. Yeterince su içmek ayrıca böbrek taşı ağrısını önlemeye yardımcı olur. Böbrek sorunları olan kişilerin daha az sıvıya ihtiyacı vardır. Ancak böbrekleri sağlıklı kişiler günde 2-3, bazen 4 litre su içmelidir.

5. Uyku Eksikliği

İyi bir gece uykusu, genel sağlığınızı ve özellikle böbrek sağlığınızı korumak için son derece önemlidir. Böbrek fonksiyonu, 24 saatlik bir süre boyunca böbrekler üzerindeki yükü koordine etmeye yardımcı olan uyku-uyanıklık döngüsü tarafından düzenlenir. Uyku yoksunluğu böbrek fonksiyonlarının daha hızlı bozulmasına neden olur.

6. Çok Fazla Şeker Tüketmek

Çok fazla şeker yemek obeziteye yol açabilir, bu da yüksek tansiyon ve diyabet riskini artırır ve böbrek hastalığına yol açabilir. Şeker hastaları özellikle işlenmiş ürünlere karşı dikkatli olmalıdır. Vücut yeterince insülin üretemediğinden, işlenmiş gıdalardan gelen şeker kan dolaşımında birikebilir ve diyabetik böbrek hastalığına yol açabilir. Bu nedenle sadece ilave şeker değil, gizli şeker de tüketmemeye özen göstermelisiniz. Gizli şeker içerdiğinden kurabiyelerden, hazır soslardan, tahıl gevreklerinden ve beyaz ekmeklerden kaçının. Herhangi bir ürünü satın almadan önce gıda etkiketlerini dikkatlice okuyun.

7. Sigara İçmek

Bir risk faktörü olarak sigara içmek muhtemelen her hastalığın listesindedir. Ve evet, sigara içmek böbreklere de zarar verir Böbreklerdeki kan dolaşımını bozar ve böbrek veya mesane kanserine neden olur. Sigara içen herkesin idrarında daha fazla protein bulunur, bu da böbrek hasarının açık bir işaretidir.

8. Çok Fazla Alkol Tüketmek

Alkol tüketimi böbrekleriniz için ölümcül olabilir. Çok içenlerde (günde 1-2 bardaktan fazla) kronik böbrek hastalığı riski iki kat daha fazladır. Alkol, böbrek fonksiyonlarında değişikliklere neden olarak kanı filtreleme yeteneklerini azaltır. Alkol ayrıca kan basıncını etkiler ve dehidrasyona neden olur, bu da böbrek fonksiyonunu bozar.

9. Hareket Eksikliği

Hareketsiz bir yaşam tarzı böbrek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Düzenli fiziksel aktivite, böbrek sağlığı için faydalı olan kan basıncının düzenlenmesi ve metabolizmanın iyileştirilmesi ile ilişkilidir.

10. Çok Fazla Et Yemek

Hayvansal protein, kanda böbrekler için zararlı asidoza neden olabilecek büyük miktarlarda asit üretir. Asidoz, böbreklerin asidi yeterince hızlı salgılayamadığı ve organlar üzerinde zararlı etkilere neden olduğu bir durumdur. Bu nedenle, böbrek hastalığından kaçınmak istiyorsanız, aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürün, kan şekerinizi kontrol edin ve sağlıklı bir diyet izleyin.