Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir, belirtileri nelerdir? DEHB tedavisi var mı?
ensonhaber.com

Koronavirüs önlemleri kapsamında devam eden uzaktan eğitim süreci, size çocuklarınızın sağlığı hakkında önemli ipuçları verebilir.

Uzaktan eğitim, özellikle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) hastalığının teşhisinde yardımcı olabilir. Eğer çocuk, ekran başı eğitimde konsantrasyonunu sağlayamıyorsa bir profesyonelden yardım almak gerekebilir.

Çocuk ve ergenlerde görülen ve bazen 17 yaşına kadar hiç fark edilemeyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığı kalıtımsal olabilmektedir.

Peki, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir, belirtileri nelerdir? DEHB tedavisi var mı? İşte, detaylar..

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU NEDİR?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocuklarda ve gençlerde davranışsal ve ruhsal hastalıklar sınıfına girmektedir. Dikkat eksikliği çocukların kendini kontrol edemediği psikolojik bir hastalıkken hiperaktivitede fazla hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumu gözlenmektedir. Bu hastalık nedeniyle çocuklar dikkatini toparlamakta veya bir yerde sabit durmakta zorlanabilmektedir. Ev hayatının yanı sıra okul hayatlarında da yaşam kalitesini düşürebilen bu hastalık, arkadaş edinmelerini de etkilemektedir.

Dikkat eksikliği yaşayan çocukların diğer çocuklara oranla konsantre olma süreleri ve olaylara verdikleri tepkileri farklılık göstermektedir. Bu çocuklar, öğretmenlerinin sordukları sorulara parmak kaldırmadan cevap verebilmekte ve dikkatleri çok kolay dağıldığı için unutkanlık yaşayabilmektedir. Genelde hayal kurmaya eğilimli olan bu çocuklar, farkında olmadan çok konuşabilir, konuşan insanların sözlerini kesebilir ve genellikle endişeli, sinirli, öfkeli ve üzgün bir ruh haline sahip olabilmektedir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir, belirtileri nelerdir? DEHB tedavisi var mı?

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bazı çocuklarda sadece dikkat eksikliği belirtileri ön planda olup hiperaktivite belirgin bir şekilde ortaya çıkmayabilir. Bunlar genellikle uslu, kendi halinde oturan çocuklardır. Çok yaramaz çocuklar hemen göze batarken, bu çocuklar sakin mizaçlı, kendi halinde, uyumlu ama tembel olabilmektedir. Tembellik biraz daha tolere edilebildiği için yıllarca göz ardı edilerek teşhis almakta gecikme yaşanabilmektedir. DEHB olan çocuklarda görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Konsantre olma ve dikkat sorunları Düzensiz, dikkat dağıtıcı olmak Hayal kurmaya eğilimli olmak Bazı şeyleri kaybetmek ve ödevleri bitirmekte zorlanmak Aşırı hareketlilik ve dürtüsellik Endişeli, sinirli, öfkeli ve üzgün olmak Dış seslerden etkilenerek asıl meşgul olunan işten kopmak Sık sık hata yapmak ve dalgınlık esnasında sakarlık yapmak Konsantrasyon gerektiren oyun veya aktivitelerde başarısız olmak Fevrilik Düşünmeden davranmak Anlatılanları akılda tutamamak-Unutkanlık Görev ve sorumlulukları sürekli ertelemek

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir, belirtileri nelerdir? DEHB tedavisi var mı?

DEHB TEDAVİSİ VAR MI?

Dikkat eksikliği tedavisi; kişinin yaşı, mevcut hastalıkları, cinsiyeti ve bulguları göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Dikkat eksikliğine hiperaktivite eşlik ediyorsa farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Dikkat eksikliği tedavisinin ilaçlı ve ilaçsız tedavileri bulunup genellikle bu iki tedavi yöntemi birlikte uygulanır.

İlaçlı tedavide aynı zamanda mental ve fiziksel aktivitelerin de önemli bir yeri vardır. Terapi, psikolojik destek türlerinden birisi olup tedavi boyunca düzenli olarak yapılmalıdır. Bu süreç boyunca ailenin sabırlı ve anlayışlı davranması gerekir. İlaçların düzenli ve istenilen dozda kullanılması sonucunda bu hastalık tedavi edilebilmektedir.