Emziren annelere Ramazan uyarısı
DHA

Emziren annelerin Ramazan ayında oruç tutup tutamayacağına dair önemli açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Ayşegül Parlak, kısa süreli açlık ve susuzluğun anne sütünü etkilemediğini belirtti.

BEBEĞİN DURUMU TAKİP EDİLMELİ

Uzun süreli açlık ve susuzluk uyarısında bulunan Parlak, "Bu anne sütü içeriğini değiştirebilir. Emziren bir annenin oruç tutmasını belirleyen en önemli etken bebeğin yaşıdır. Şöyle ki ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini öneriyoruz. Bu dönemde annelerin bol bol su tüketmeleri ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Oruç; sıvı alımının azalmasına ve buna bağlı olarak anne sütünün azalmasına neden olabilir. Anne oruç tutarken bebeğinde huzursuzluk, kilo alımında azalma, sık sık emme istemesi, günde dörtten daha az bezi ıslatması, bezde pembemsi lekelenme veya uyku düzeninde değişiklik gelişmesi durumunda orucunu sonlandırmalı.” dedi.

emziren anne

HALSİZLİK VE TANSİYON PROBLEMİNE DİKKAT

Bebek 1 yaşına bastıktan sonra annenin rahatlıkla oruç tutabileceğine değinen Dr. Parlak, şöyle devam etti: "6 ay-1 yaş arasında bebeği olup emziren anneler sahura kadar bol su içmeli, besin değeri yüksek ve tok tutacak gıdalar tüketmeli, aşırı şeker ve yağdan kaçınmalı, güniçerisinde fazla yorulmamalı. Bebeğimize sıvı ve su teklifi yapabiliriz. Emziren annede ciddi baş ağrısı, halsizlik, göz kararması, tansiyon problemi yaşaması durumunda ve kronik rahatsızlığı varsa oruç tutmayı sonlandırmasını ve yeterli sıvı almasını öneriyoruz. Bebek 1 yaşına bastıktan sonra anne rahatlıkla oruç tutabilir."

emziren anne

SÜT MİKTARINA DİKKAT

Emziren annelerin sahura mutlaka kalkması gerektiğini belirten Parlak, "İftar ile sahur arasında bol miktarda su tüketmeli. Oruç tutan annelerin sütünde magnezyumun, potasyumun, çinkonunazaldığı, vitamin A,C,E ile karbonhidrat, protein ve kalsiyumu değiştirmediği tespit edildi. Emziren anneler bunları göz önünde bulundurarak dengeli beslenmelidir. Gün içinde kendini fazla yormamalıdır. Emziren anneler oruç tutmaya karar verdiğinde mutlaka doktoru ile görüşmeli. Çünkü her bebek, her anne ve anne süt miktarı farklıdır." uyarısında bulundu.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)