HES izolasyon süresi sorgulama: Karantinam ne zaman bitecek
ensonhaber.com

Covid-19 virüsüne yakalanan veya temaslı olan vatandaşlar sıklıkla "karantinam ne zaman bitecek" sorusunu araştırıyor.

Sağlık Bakanlığı, pozitif veya temaslı vakalar için belirlenen karantina gün süresi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Karantinam ne zaman bitiyor sorusu Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kolayca öğrenilebiliyor. HES uygulaması kullanmayan vatandaşlar ise SMS ile sorgulama işlemini kolayca gerçekleştirebiliyor.

Peki, karantina sorgulama işlemi nasıl yapılır? Karantinam ne zaman bitecek? İşte adım adım detaylar...

KARANTİNA SÜRESİ KAÇ GÜN?

Yakın temaslılar 14 gün boyunca karantinada kalır. Karantina dönemi süresince herhangi bir semptom gelişmeyen kişilerin karantinası, PCR yapılmaksızın, 14. günün sonunda biter. Ancak bu kişiler toplumda uyulması gereken tedbirlere devam ederler.

Ayrıca yakın temaslı olan ve izlem süresince semptom gelişmeyen kişilerde, 10. gün yapılan PCR testi sonucuna göre  10. günün sonunda 11. günden itibaren karantina sonlandırılır.

PCR testi, ancak kapasitenin uygun olduğu durumlarda, yapılabilir. Yakın temaslılarda karantina hiçbir şekilde 10 günden önce sonlandırılamaz.

KARANTİNAM NE ZAMAN BİTECEK?

Korona testi sonucunuz pozitif ise,

Eğer semptomunuz yoksa veya hastalığınız hafif ise (evde tedavi aldıysanız veya hastanede 24 saatten kısa süre yattıysanız) test verdikten sonra izolasyon süreciniz başlar ve  14 gün süre ile izolasyonda kalırsınız.

Eğer hastanede yatarak tedavi olduysanız (hastanede 24 saatten uzun süre yatmanız gerektiyse) test verdikten sonra izolasyon süreciniz başlar ve 14 gün süre ile izolasyonda kalırsınız.

Eğer yoğun bakımda yatarak tedavi olduysanız veya bağışıklık sisteminizi baskılayan ek bir hastalığınız varsa test verdikten sonra izolasyon süreciniz başlar ve 20 gün süre ile izolasyonda kalırsınız.

HES izolasyon süresi sorgulama: Karantinam ne zaman bitecek

HES İZOLASYON SÜRESİ SORGULAMA

Karantine başlangıç ve bitiş sürenizi Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden takip edebilirsiniz.

SMS aracılığıyla ise "KALANSURE" boşluk "HESKODUNUMARASI" yazarak 2023'e mesaj gönderip durumunuzu öğrenebilirsiniz.

Aynı zamanda karantina başlangıç ve bitiş süreleri ise E-nabız "Raporlarım" bölümünde ve filyasyon ekipleri tarafından öğrenilmektir. E-nabız uygulamasına giriş yaparak Raporlarım menüsünden karantina sürecinin başlangıç ve bitiş tarihlerini öğrenebilirsiniz.

HES izolasyon süresi sorgulama: Karantinam ne zaman bitecek