Kan bağışında bulunmak isteyenler dikkat! Bunlardan kesinlikle kaçının

Kan bağışında bulunmak isteyen kişiler, depremzedelere büyük faydalar sağlamış oluyor. Fakat kan bağışı yaparken belli bazı şartlara dikkat edilmesi gerekiyor. Herkes kan bağışında bulunamadığı gibi kan bağışı yapan kişinin sağlığı da bu konuda önem taşıyor.

Kan bağışı yapacak kişiler dikkat!

Kan bağışı yapacak olan kişiler bağış öncesi çok aşırı yemek yememeli. Standart bir biçimde karnını doyurmalı. Bunun yanı sıra aşırı yağlı gıdalar da tüketmemeli. Kan bağışı sırasında karnın tok olması gerekirken, bol miktarda su tüketilmesi de önerilmekte. Kan verildikten hemen sonra ayağa kalkılmamalı, yaklaşık 5-10 dakika istirahat edilmelidir.

Kan bağışında bulunmakta isteyen vatandaşlar mutlaka 18 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almış olmalı. Ayrıca 66 yaşına gelmemiş olmalı. Kan bağışını ilk kez yapacak olanlar da aynı şekilde 60 yaşını doldurmamış olmalı. Bu şartlar haricinde vücut ağırlığı 50 kilogramın üzerinde olmalı ve kişinin bir bulaşıcı hastalığı olmamalı.

Bu hastalıkları geçirenler kan veremiyor

Ayrıca Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıklar geçirmiş olan vatandaşlar, kanama eğilimine sahip olan kişiler kan bağışında bulunmamalı. Yine doku ya da organ nakli olmuş olanlar; epilepsi, kronik bronşit, kalp hastalıkları, kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği ya da siroz hastalığı olanlar; diyabet hastası olduğu için insülin kullanan kişiler de kan bağışı yapamayacak olan kişilere dahil.

Uykunuzu almış olun

Kan bağışı, yaklaşık olarak 8 ila 10 dakika arası sürmekte. Ağrısız bir işlem olmakta. Kan bağışçının kan vermeden önceki 12 saat içinde alkol tüketmemiş olması gerekmektedir. Aynı zamanda çok yorgun veya uykusuz vaziyetteyken de kan verilmemesi önerilmektedir. Kan verilen kol ile birkaç saat ağır yükler kaldırılmamalı.