Sessiz katil: Kalp hastalıklarına işaret eden 4 nadir belirti
Özel İçerik

Kalp hastalıkları genellikle "sessiz katil" olarak adlandırılır. Araştırmalara göre, kalp krizlerinin neredeyse yarısından önce hiçbir belirti ortaya çıkmıyor.

Kalp sorunlarının göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bozulması ve baş dönmesi gibi yaygın ve görünür belirtileri vardır, ancak ciddi bir sağlık sorununu gösterebilen daha az yaygın belirtiler de vardır.

Genel sağlığınızla ilgili en önemli şeylerden biri vücudunuzu dinlemektir. Herkes vücudunun günlük olarak nasıl çalıştığını bilir, aynı zamanda stres gibi farklı koşullar altında nasıl tepki verdiğinin farkındadır. Bu nedenle, kendinizi dinlemek ve vücudun gönderdiği işaretleri hissetmek çok önemlidir, çünkü bazıları kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının belirtileri olabilir.

İşte kalp hastalıklarına işaret eedn 4 nadir belirti.

Sessiz katil: Kalp hastalıklarına işaret eden 4 nadir belirti

Çene ve boyun ağrısı

Göğüs ağrısı, kalp hastalığı ile ilişkili tek belirti değildir. Çene ve boyunda oluşan ağrı kalp krizi, kalp hastalıkları ve kalp ritmi sorunları gibi kalp ve dolaşım sorunlarının işareti olabilir.

Çene ağrısı, kalp krizi ve kalbe giden kan akışında azalma belirtisi olabilir. Tipik kalp krizi belirtileri göğüs ağrısı, nefes darlığı ve terlemedir. Öte yandan çene ve boyun ağrısı da kalp sorunlarını gösterebilir.

Özellikle yoğun çene ağrısı devam ederse ve vücut dinlendiğinde duruyorsa kalp sorunlarının bir işaretidir.

Sessiz katil: Kalp hastalıklarına işaret eden 4 nadir belirti

Baldırlarda ağrı, kramp veya sertlik

Kalp problemlerinin nadir görülen belirtilerinden biri de baldırlarda ağrı veya çeşitli rahatsızlıklardır. Yürürken baldırlarda görülen kramplar, ağrı veya sertlik periferik arter hastalığına bağlı olarak gelişebilir. Periferik arter hastalığı atardamarların tıkandığı, organlara kan yeterli kan gelmediği ve diğer belirtileri arasında bacaklarda yaralar, zayıf saç büyümesi ve cilt pigmentasyonundaki değişiklikler olduğu kronik bir durumdur.

Periferik arter hastalığı genellikle ateroskleroz ile ilişkilidir, bu da bacaklardaki kan seviyelerinin düşmesine neden olur ve kalp krizi veya felce yol açabilir. Birçok kişide ateroskleroz vardır ancak bu hastalığın farkında değildir. Bu nedenle, yürürken baldırlarınızda ağrı, kramp veya rahatsızlık hissederseniz, kalp hastalıklarından şüphelenebilirsiniz.

Sessiz katil: Kalp hastalıklarına işaret eden 4 nadir belirti

Cinsel problemler

Araştırmalar, kalp hastalıklarının kadın ve erkeklerin cinsel yaşamını etkileyebileceğini, cinsel işlev bozukluğunun kan seviyesi sorunlarıyla ilişkili olduğunu gösteriyor.

Erkeklerde erektil disfonksiyon, damarlara ve kalp hastalığına verilen hasarın erken bir belirtisidir. Ancak kalp hastalığı ve cinsel işlev bozukluğu, sanıldığı gibi sadece erkeklerin sorunu değildir.

Yapılan araştırmalar, kalp sorunları olan 10 kadından 9'unun vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı ve libido azalması gibi cinsel işlev bozukluğu sorunları yaşadığını gösteriyor.

Sessiz katil: Kalp hastalıklarına işaret eden 4 nadir belirti

Ağız kokusu

Kötü br ağız kokusu sosyal hayatı etkileyebilir, ancak aynı zamanda kalp hastalıklarının da bir belirtisi olabilir. Kalp hastalığı ve ağız kokusu arasındaki bağlantı oldukça güçlüdür.

Diş eti hastalığı olan kişilerde atardamar sorunları, kalp krizi veya felç gibi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski 2 kat daha fazladır. Bu nedenle diş eti hastalığıyla bağlantılı olan ağız kokusu kalp hastalıklarını gösterebilir.