Saman ve ottan yaptıkları 'Gübre Böceği' heykeliyle Fransa'da Türkiye'ye ödül kazandırdılar
Kocaeli Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan ekip, 15. Valloire Uluslararası Saman ve Ot Heykel Yarışması'nda hazırladıkları “Gübre Böceği / Scarabaeus Sacer” eseriyle ikincilik ödülüne layık görüldü.
Fransa’nın Valloire kentinde 30 Haziran-6 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen 15. Valloire Uluslararası Saman ve Ot Heykel Yarışması’na, 12 farklı ekip katıldı.
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Ana Sanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Konak ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Çınar’dan oluşan Türk ekip, yarışma kapsamında tamamen doğal malzemeler kullanarak “Gübre Böceği / Scarabaeus Sacer” adlı eseri hazırladı.
Yaklaşık 5 günlük yoğun çalışmanın ardından tamamlanan heykel; gübre böceğinin doğadaki rolünü, gübre toplarını yuvarlama hareketini, yön bulma ve yaşam döngüsündeki önemini sanatsal bir anlatımla ortaya koydu.
FRANSA'DAKİ BAŞARIYA BİR YENİSİNİ EKLEDİLER
Türk akademisyenler, daha önce yine Valloire kentinde düzenlenen Uluslararası Kar Heykeli Yarışması’nda da ikincilik elde etmişti.
Saman ve ot heykeliyle de aynı başarıyı yakalayan ekip, Türkiye’yi uluslararası arenada temsil ederek önemli bir sanat başarısına imza attı.
Kocaeli Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin desteğiyle bugüne kadar 12 farklı ülkede eserler üreten akademisyenler, farklı kültürlerden sanatseverlerle buluşmanın gururunu yaşadı.

"EVRENSELE ULAŞABİLDİĞİMİZİN GÖSTERGESİ"
Prof. Dr. Ceyhun Konak, yarışmaya dünyanın farklı ülkelerinden yapılan başvurular arasından finale kalan 12 ekipten biri olarak katıldıklarını belirtti.
Malzemenin yapısına uygun bir eser tasarlamak istediklerini ifade eden Konak, Mısır mitolojisinde kutsal kabul edilen “Scarabaeus” figüründen ilham aldıklarını söyledi.
Konak, elde ettikleri başarının kendileri için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu belirterek, “Biz 3 kıta 12 ülkede eserler ürettik ve ödüller aldık. Birbirinden farklı üç kültüre işler ürettik ve bunlardan teveccüh gördük. Bunun, ürettiğimiz işlerle evrensele ulaşabildiğimizin göstergesi olduğunu düşünüyorum. Üç ayrı kıtada ödül alabilmek evrensel bir iş yaptığımızı gösterir.” dedi.

"ÖDÜL, DOĞRU İŞ YAPTIĞIMIZIN GÖSTERGESİ"
Prof. Dr. Bülent Çınar ise farklı malzemelerle kısa sürede eser üretme konusunda deneyimli olduklarını belirterek, uluslararası yarışmalarda Türkiye’yi temsil etmenin gurur verici olduğunu söyledi.
Beş gün boyunca yoğun bir çalışma yürüttüklerini aktaran Çınar, özellikle yaklaşık 4 metre çapındaki kürenin kusursuz şekilde oluşturulmasının büyük emek gerektirdiğini ifade etti.
Çınar, kazandıkları ödülün yalnızca bir başarı değil, aynı zamanda yaptıkları sanatın doğru bir noktada olduğunun göstergesi olduğunu belirterek, “Bu başarı, öğrencilerimize yeni bir vizyon kazandırmak ve onları alternatif üretim alanlarına yönelmeleri konusunda cesaretlendirmek açısından da çok önemli.” diye konuştu.
Türk akademisyenlerin başarısı, doğal malzemelerle yapılan çağdaş heykel sanatında Türkiye’nin uluslararası alandaki görünürlüğünü bir kez daha ortaya koydu.



