Sanatçı Öztürk Serengil anılacak
ensonhaber.com

Yeşilçam'un efsanevi oyuncusu Öztürk Serengil, 20 sene önce arazmızdan ayrıldı. Ünlü sanatçıyı sevenleri ve dostları, kabri başında yad edecekler.

Öğretmen bir anne ve babanın çocuğu olarak 2 Mayıs 1930'da Artvin'de dünyaya gelen Serengil'in çocukluğu, ailesinin görevlerinden dolayı Anadolu'nun farklı şehirlerinde geçti. İlk öğrenimine Antakya'da başlayan Serengil, ortaokulu Giresun'da tamamladı.

OYUNCU OLMA HAYALİ

Çocukluk yaşlarında gittiği yazlık sinemalarda izlediği filmlerden etkilenen Serengil, Giresun Lisesi'ni yarıda bırakarak, 1949 yılında İstanbul'a geldi.

Serengil, kısa bir süre Haydarpaşa Lisesi'nde ve Trabzon Lisesi'nde eğitim görüp, çeşitli nedenlerle okuldan ayrıldı ve eğitim hayatı boyunca sürekli oyuncu olma hayali kurdu.

Sanatçı Öztürk Serengil anılacak

ŞEHİR TİYATROLARI'NA ADIM ATTI

Trabzon'dan sonra, çocukluk arkadaşı ressam Cemal Akyıldız'la tekrar İstanbul'a dönen Öztürk Serengil, filmlerde küçük roller alarak 1950'li yılların başında sanat hayatına başladı.

Akyıldız'ın Babıali'deki atölyesinde reklam kapakları ve sinema afişleri çizen Serengil, profesyonel tiyatro oyunculuğuna 1953'te 'Oğlum Edvard' adlı oyunla adım attı.

Serengil, 1956'da vestiyer görevlisi olarak çalıştığı Oda Tiyatrosu'nda, 1958'de sahnelenen bir oyunda küçük bir rol alınca Muhsin Ertuğrul'un dikkatini çekti ve 1959'da Şehir Tiyatroları'nda görev aldı.

Sanatçı Öztürk Serengil anılacak

SİNEMAYA GEÇİŞ

Ses Tiyatrosu'nda da bir süre dekor yardımcısı ve dansçı olarak çalışan sanatçı, sinema alanındaki ilk profesyonel çalışmasını 'Üçüncü Kat Cinayeti'' adlı filmle yaptı.

Serengil, ilk olarak kötü adam karakterlerini canlandırdı ve 1958'de rol aldığı "Karasu" filmiyle tanınmaya başladı.

Sanatçı Öztürk Serengil anılacak

1999'DA ARAMIZDAN AYRILDI

Serengil, geçirdiği beyin kanseri rahatsızlığından dolayı 11 Ocak 1999'da İstanbul-Kozyatağı'ndaki evinde 69 yaşında vefat ederek, Çengelköy mezarlığına defnedilmişti.