Tayland'da terör saldırısı: 5 asker öldü, 6 sivil yaralandı

Tayland'ın güneyindeki Narathiwat eyaletinde bir güvenlik kontrol noktasına düzenlenen silahlı ve bombalı saldırıda 5 asker yaşamını yitirirken, aralarında iki çocuğun da bulunduğu 6 sivil yaralandı.

Ensonhaber / İHA
Tayland'da terör saldırısı: 5 asker öldü, 6 sivil yaralandı
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

Tayland'ın Malezya sınırındaki Narathiwat eyaletinde güvenlik güçlerini hedef alan saldırı, ülkede güvenlik endişelerini yeniden gündeme taşıdı. Ağır silahlar ve el yapımı patlayıcıların kullanıldığı saldırıda çok sayıda asker hayatını kaybederken, olay yerinde bulunan siviller de saldırının hedefi oldu. Güvenlik güçleri kaçan saldırganların yakalanması için bölgede kapsamlı operasyon başlattı.

GÜVENLİK NOKTASI AĞIR SİLAHLARLA HEDEF ALINDI

Saldırı, yerel saatle 18.45 sıralarında Narathiwat eyaletindeki Bukeh Sami güvenlik kontrol noktasında meydana geldi.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, siyah kıyafetli silahlı grup pikap ve motosikletlerle kontrol noktasına gelerek uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Saldırganlar daha sonra el yapımı boru tipi bombaları güvenlik noktasına fırlatarak olay yerinden kaçtı.

5 ASKER HAYATINI KAYBETTİ, ÇOCUKLAR DA YARALANDI

Tayland Ordusu'na bağlı İç Güvenlik Operasyonları Komutanlığı 4. Bölge tarafından yapılan açıklamada, saldırıda görev başındaki 5 askerin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca, saldırıda aralarında 3 ve 10 yaşlarında iki çocuğun da bulunduğu toplam 6 sivilin yaralandığı belirtildi. Yaralıların hastanelerde tedavi altına alındığı ifade edildi.

Yetkililer, yerleşim alanı içinde bulunan güvenlik noktasının hedef alınmasının sivilleri doğrudan tehlikeye attığını vurgulayarak saldırıyı "acımasız ve insanlık dışı" olarak nitelendirdi.

SALDIRGANLAR İÇİN GENİŞ ÇAPLI OPERASYON BAŞLATILDI

Saldırının ardından bölge güvenlik çemberine alınırken, kaçan saldırganların yakalanması amacıyla kapsamlı operasyon başlatıldı.

Polis ve askeri birliklerin ortak yürüttüğü operasyonlarda saldırganların bölgedeki ormanlık alanlara kaçmış olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu bildirildi.

BAŞBAKANDAN SERT TEPKİ

Tayland Başbakanı ve İçişleri Bakanı Anutin Charnvirakul, saldırıyı sert sözlerle kınadı.

Saldırının barış sürecini hedef alan bir terör eylemi olduğunu belirten Anutin, faillerin en kısa sürede yakalanarak en ağır şekilde cezalandırılması için güvenlik ve istihbarat birimlerine talimat verdi.

Başbakan ayrıca saldırıda yaşamını yitiren askerlerin ailelerine ve yaralılara gerekli maddi destek ile tazminatın sağlanacağını açıkladı.

YARALI ÇOCUKLARI HASTANEDE ZİYARET ETTİ

Tayland Kara Kuvvetleri 4. Ordu Bölge Komutanı Korgeneral Narathip Phonnok da saldırıda yaralanan çocukları tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti.

Sağlık durumları hakkında yetkililerden bilgi alan Phonnok, özellikle çocukların zarar gördüğü saldırının kabul edilemez olduğunu belirterek sivilleri hedef alan şiddet eylemlerini kınadı.

SALDIRI, BOMBALI ARAÇ EYLEMİNİN ARDINDAN GELDİ

Güvenlik kaynakları, söz konusu saldırının Narathiwat kent merkezindeki bir polis karakolu yakınında bir gün önce düzenlenen bombalı araç saldırısının hemen ardından gerçekleştiğine dikkat çekti.

Yetkililer, iki olay arasında bağlantı bulunup bulunmadığının araştırıldığını bildirdi.

BÖLGE UZUN YILLARDIR ÇATIŞMALARIN MERKEZİNDE

Narathiwat, Pattani ve Yala eyaletleri, nüfusunun büyük bölümünü etnik Malay Müslümanlarının oluşturduğu ve 2004 yılından bu yana silahlı ayrılıkçı hareketlerin faaliyet gösterdiği bölgeler arasında yer alıyor.

Resmi verilere göre, yaklaşık yirmi yılı aşkın süredir devam eden çatışmalarda bugüne kadar yaklaşık 7 bin 700 kişi yaşamını yitirdi.

Tayland hükümeti, bölgede kalıcı barışın sağlanması amacıyla ayrılıkçı örgütlerle müzakereleri yeniden canlandırmaya çalışıyor. Hükümet ile ayrılıkçı grup Barisan Revolusi Nasional (BRN) arasında yeniden başlaması planlanan görüşmelerde özerklik, güvenlik düzenlemeleri ve siyasi temsil konularındaki anlaşmazlıkların çözümünün en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığı belirtiliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)