Bilim insanları, 4.6 milyar yaşında bir göktaşı buldu
ensonhaber.com

2020 yılında Sahra Çölü'nde bulunan göktaşı, bilim insanları tarafından detaylı incelemeye alındı. İnceleme sonucunda, EC 002 olarak adlandırılan gök cisminin 4.6 milyar yaşında olduğu tespit edildi.

Uzaydan gelen en yaşlı cisim olarak kayıtlara geçen söz konusu göktaşı, Güneş sisteminden sadece 2 milyon yıl daha genç.

University of Western Brittany'de görev yapan Jean-Alix Barrat, "20 yıldan fazladır göktaşlarıyla çalışıyorum. Bu muhtemelen şimdiye kadar gördüğüm en dikkat çekici şey." dedi.

"ÇOK NADİR BULUNUYOR"

EC 002'ye benzer göktaşlarının neredeyse hiç bulunmadığına söyleyen Barrat, "Güneş sisteminin başlangıcına yaklaştığınız zaman, bu dönemden örnekler toplamak gittikçe karmaşıklaşıyor. Muhtemelen bir daha bu yaşta bir örnek bulamayacağız." ifadelerini kullandı.

göktaşı

Araştırma ekibinin tahminlerine göre, 31 kilogram olan EC 002'nin bugünkü şeklini alması en az 100 bin yıl sürdü. EC 002'nin önce magmada eridiği sonra 100 bin yıla yakın süre boyunca soğuyarak katılaştığı aktarıldı.

Bilim insanları, 4.6 milyar yaşında bir göktaşı bulduBilim insanları, 4.6 milyar yaşında bir göktaşı buldu

Bilim insanları, 4.6 milyar yaşında bir göktaşı buldu

Bilim insanları, 4.6 milyar yaşında bir göktaşı bulduBilim insanları, 4.6 milyar yaşında bir göktaşı bulduBilim insanları, 4.6 milyar yaşında bir göktaşı buldu

Bilim insanları, 4.6 milyar yaşında bir göktaşı buldu