Genetiği değiştirilmiş tavuklar kanser ilacı yumurtluyor
ensonhaber.com

İngiltere'nin Edinburgh Üniversitesi'nde insan genini tavuk DNA'sına ekleyen araştırmacılar, genetiği değiştirilmiş tavukların yumurta beyazlarının yüksek seviyelerde kanser tedavi edici proteinler içerdiğini buldular. Tavuklar üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmayan bu işlem, değerli proteinlerin bir fabrikada üretilmesinin mevcut maliyetinden 100 kat daha ucuz bir şekilde üretilmesi anlamına geliyor.

tavuk

NORMAL ÜRETİMİ ÇOK PAHALI

Proteinler, yaygın araştırmalarda kullanılmanın yanı sıra, ilaçların da önemli bir maddesidir. Bu ilaçlar kanser gibi önemli hastalıklara yanıt veren, durduran ve bazen de başlamasını engelleyen önleyici bir etkiye sahip. Laboratuvar ortamında sentezlenemeyen proteinli ilaçların üretimi de bu yüzden oldukça pahalı.

Araştırmacılar, başlagınçta bu yüksek protein içeren yumurtaları diğer araştırmacılara satmayı planlayarak, gelen parayı hayvanlar için protein içeren ilaç üretmek için kullanacak. Araştırmacılar eğer hayvanlar üzerinde başarılı olursa, proteinli ilaçlar insanlar için  de üretilecek.