Türk Telekom CEO'su Ümit Önal: Yatırımlarımız devam edecek
ensonhaber.com

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, şirketin finansal verilerinden ve gelecekle ilgili planlarından bahsetti.

Şirketin ilk yarı sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında konuşan ve Türk Telekom’un 2021’de güçlü performansını sürdürdüğünü belirten Önal, şirketin yatırımlarını ve gelecek hedeflerini anlattı.

Türk Telekom CEO'su, şirketin finansal rakamlarıyla ilgili şu bilgilere yer verdi:

"İlk 6 ayda yüzde 19 büyüme ile 15.8 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) 7.8 milyar TL’ye ulaştı.

"ABONE SAYIMIZ 50,7 MİLYONA ULAŞTI"

Güçlü operasyonel performansı ve başarılı kur riski yönetimi sayesinde yılın ilk yarısında 2.6 milyar TL net kâr elde eden Türk Telekom’un yatırım harcamaları da ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 2.7 milyar TL’ye yükseldi. Toplam abone sayımız 50.7 milyona ulaştı.”

Ümit önal

Türk Telekom’un son 12 aydaki net abone kazanımının 2 milyon olduğunun altını çizen Önal, sabit genişbant abone sayısının 13.8 milyona yükseldiğini, sabit genişbantta kullanıcı başına düşen gelirin (ARPU) yıllık yüzde 14 arttığını aktardı.

Önal, fiber abone sayısının yılın ilk 6 ayında, yıllık yüzde 68 artış ile 8.1 milyona ulaştığını, mobil abone sayısının 23.4 milyon olduğunu, mobil ARPU’da yıllık yüzde 14,8 büyüme kaydedildiğini bildirdi.

BEKLENTİLER YÜKSELDİ

İkinci çeyrekte beklenti üzerinde gerçekleşen gelir artışının, 2021 tahminlerinde yukarı yönlü bir revizyonu daha gerekli kıldığına dikkati çeken Önal, “Buna göre, 2021 yılı operasyonel gelir büyümesi beklentimizi yaklaşık yüzde 16’dan yaklaşık yüzde 17’ye, FAVÖK beklentimizi yaklaşık 15.4 milyar TL’den yaklaşık 15.8 milyar TL’ye, yatırım harcamalarımızı yaklaşık 8 milyar TL’den yaklaşık 8.5 milyar TL’ye yükseltiyoruz.” dedi.

Türkiye’de 5G teknolojisine geçişe öncülük etme hedeflerinin devam ettiğini belirten Önal, fiber yatırımların 5G’ye geçişteki önemine yeniden vurgu yaptı.

"5G'YE GEÇİŞİN ÖNCÜSÜYÜZ"

Önal, “2. çeyrek itibarıyla 81 ildeki fiber ağımız 345 bin kilometre uzunluğa erişti. Toplam fiber abone sayımız 8.1 milyona erişirken, fiber abonelerimizin payı da yüzde 58’i aştı. Fiber yatırımlarımızla 5G’ye geçişin öncüsüyüz.” ifadelerini kullandı.

ümit önal

PRIME ABONELERİNDE ARTIŞ

Ümit Önal, premium segment ürünü Prime’a ağırlık vermeyi sürdüren Türk Telekom’un, Prime’a taşıdığı abonelerdeki artışın da etkisiyle mobil iş kolunda genel ARPU büyümesini güçlendirdiğine vurgu yaptı.

Önal, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Prime ile premium abone tabanını büyütmede muazzam ilerleme kaydettik. İkinci çeyrek itibarıyla, Prime portföyümüz 2019 sonundan bu yana iki katından fazla artarak 4 milyon aboneye ulaştı. Büyüme 2021 ikinci çeyrekte yıllık yüzde 65 oldu. Son 12 ay içerisinde, faturalı segmentte yeni müşteri kazanımlarının yaklaşık yüzde 30’unu Prime oluşturdu.”

Ümit Önal, grup şirketi TT Ödeme tarafından geliştirilerek hizmete sunulan yeni e-cüzdan uygulaması ve ön ödemeli kartı Pokus hakkında da bilgi verdi ve şu ifadeleri kullandı:

“Pokus ile kullanıcılar finans işlemlerini tek bir noktadan yönetebiliyor. Pokus’un temassız ön ödemeli kartı ile yurt içi ve yurt dışı Mastercard üye işyerlerinde alışveriş yapabiliyorlar. Pokus, para yükleme ve çekme, 7/24 yurt içi ve yurt dışı para transferi, fatura ödeme, online alışveriş, temassız ödeme, harca-bölüş ve daha pek çok benzersiz özelliği ile rakiplerinden farklılaşıyor.”

tt