TMSF Bank Asya yönetimine el koydu

TMSF Bank Asya yönetimine el koydu

BDDK karara gerekçe olarak, Bank Asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamındaki “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartını ihlal etmesini gösterdi.

YÖNETİM KURULU DEĞİŞTİ, FAALİYETLER DEVAM

Üst düzey bir TMSF yetkilisinin Al Jazeera muhabiri Melis Kobal'a verdiği bilgiye göre bankanın bütün yönetim kurulu üyeleri değişti. Bu tedbir amaçlı olarak yapıldı. TMSF Çarşamba günü konuyla ilgili bir açıklama yapacak. Banka rutin faaliyetlerine devam edecek.

BDDK'nın konuyla ilgili şu açıklaması ise şöyle:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 03.02.2015 tarihli ve 6187 sayılı Kararı ile; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu (Kanun) kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. (Banka) ile ilgili olarak Kurum tarafından yapılan denetimler neticesinde, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği, dolayısıyla söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir."

BANKA ÖNCE UYARILDI

BDDK, Bank Asya’nın, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizlik yarattığını savundu. Kurul, son toplantısında, Bank Asya’nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi.

Buna göre, BDDK Banka Asya’dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015’e kadar iletilmesini istedi. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, Ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 Şubat’a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda kuruma bilgi de vermeyen banka, böylece yüzde 63’lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattı.

BANKACILIK KANUNUN 18. MADDESİ NE DİYOR

Bankacılık Kanunun “kuruluş şartlarını” belirleyen ilgili maddesindeki “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartının ihlal edildiğini belirleyen kurul, imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Bankacılık Kanununun 18. maddesine göre yüzde 63’lük imtiyazlı payın temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.

Yönetime el koymaya gerekçe olarak gösterilen Bankacılık Kanunun 18. maddesinin 5. fıkrası şu şekilde:

“Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. Bu halde, diğer ortaklık hakları Kurumun bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılır. Bu ortaklar sermayedeki doğrudan ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar.”

BANK ASYA'NIN ZARARI 249.6 MİLYON LİRA

Geçen yıl üçüncü çeyrekte 60.6 milyon net kâr elde eden Bank Asya, bu yıl üçüncü çeyrekte, krediler ve mevduattaki düşüş ile gelirlerdeki azalmanın etkisiyle 301 milyon lira zarar açıklarken; bu yılın ilk dokuz ayında da 249.6 milyon lira zarar yazdı.

ERDOĞAN "O BANKA ZATEN BATMIŞ" DEMİŞTİ

Kasım ayında banka 281 şubesinden 80'ini diğer şubeleriyle birleştirerek kapattığını açıklamaştı. Personel sayısı ise 2013 sonuna göre bin 708 kişi azalmıştı. Bank Asya’nın adı sık sık 'battı batıyor' söylentileriyle anılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Eylül ayında isim vermeden Bank Asya için "Bir bankanın batırılması için çalışılmıyor, o banka batmış zaten. Taşıma su ile ayakta kalmaya çalışıyor" demişti.

Önce Katarlı bir grupla satın alma görüşmesi yapan, daha sonra ise Ziraat Bankası'nın talip olduğu açıklanan banka her iki satışı da gerçekleştirememişti.
Bankanın borsada işlem gören hisseleri ise sert hareketler nedeniyle birkaç kez işleme kapatılmıştı. 18 Eylül’de yabancı yatırımcının bankanın hisselerini sattığı, hisselerin Bank Asya iştiraki olan Asya Yatırım tarafından satın alındığı açıklanmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya'nın, Bankacılık Kanunu'nun "kısıtlayıcı önlemler" içeren 70. maddesi kapsamına alınmasına karar vermişti.

Bankacılık Kanunu'nun "kısıtlayıcı önlemler" başlığını taşıyan 70. maddesine göre BDDK, Bank Asya'dan yönetimi ve hissedar yapısını değiştirmesini isteyebileceğini açıklamıştı.

ÜMRANİYE BİNASINDA İNCELEME

BDDK'nın kararının ardından Bank Asya'nın Ümraniye'deki genel müdürlüğüne gelen TMSF yetkilileri, polis nezaretinde binaya girdi. Banka görevlileri ve bazı avukatlar da polis ekiplerinin kontrolünün ardından binaya alındı.

Çevik kuvvet ekiplerinin önlem aldığı genel müdürlük binası önündeki cadde, polis bariyerleri çekilerek trafiğe kapatıldı. Ellerinde Türk bayrakları ve çeşitli dövizler bulunan bazı kişiler ve banka çalışanları, genel müdürlük binası önünde toplandı.

TMSF yetkililerinin bankanın yarın sabahtan itibaren rutin faaliyetlerine devam edebilmesi için gerekli tedbirleri almak amacıyla yaptığı öğrenilen inceleme, devam ediyor.