Tohumda ihracat rekoru kırıldı

Türkiye, tohum üretiminde ve ihracatında yeni rekorlar kırarak dünya genelinde dikkat çekiyor. AR-GE ve teknolojiye odaklanan çalışmalar sayesinde, 2025'e kadar tohum ticaretinde lider ülkeler arasında yer almak hedefleniyor.

AA AA
Tohumda ihracat rekoru kırıldı
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

Türkiye, tohumculuk sektöründe 2018'de yüzde 108 olan ihracatın ithalatı karşılama oranını 2025 yılı itibarıyla yüzde 141'e ulaştırdı.

Tohumculuk, yürütülen AR-GE ve teknoloji odaklı çalışmalarla dış ticaret fazlası veren küresel bir aktör haline geldi. 

Sektörde, temel hedef dünya tohum ticaretinde ilk 10'dan ilk 5 ülke arasına yükselmek olarak belirlendi.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı M. Kayhan Yıldırım, Türkiye'nin tohum ihracatında önemli bir gelişme kaydettiğini belirtti.

"TÜRKİYE 2028'DEN BU YANA İHRACATÇI KONUMUNDA"

Sektörün uluslararası alanda daha aktif rol oynamaya başladığına işaret eden Yıldırım, "2018'den beri ülkemiz ciddi bir şekilde ihracatçı ülke konumunda. 2018'de yüzde 108'lik bir ihracatın ithalatı karşılama oranı vardı. 2025'te bu oran yüzde 141'e çıkmış durumda." diye konuştu.

Sektör olarak ihracatı artırmak amacıyla önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Yıldırım, 1-5 Aralık'ta Antalya'da düzenlenecek Uluslararası Asya Tohumculuk Kongresi'nin önemli bir organizasyon olduğunu vurguladı.

TOHUMCULUK SEKTÖRÜ DÜNYA TİCARETİNDE İLK 5'E GİRMEYİ HEDEFLİYOR

Yıldırım, Asya Pasifik ülkelerinin dünya pazarının yüzde 30'una hakim olduğunu belirterek, organizasyonun Türkiye'nin tohum ticaretinin artmasına önemli katkı sunacağını bildirdi.

Küresel tohum ticaretinde ABD'nin ilk sırada geldiğini söyleyen Yıldırım, "Çin ikinci, Fransa üçüncü sırada. Arkasından Brezilya geliyor. Ülkemiz de 10. sırada. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda ilk 5'e çıkarmak. Bunun için milli tarım, milli AR-GE, daha çok uzun vadeli AR-GE planlamaları yapmamız gerekiyor. Çeşitli organizasyonlarla, ekstra çalışmalarla başarılı olacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"HUBUBAT GRUPLARINDA MISIR VE AYÇİÇEĞİ İHRACATI"

Türkiye'de dünyada önemli rekabet gücüne sahip çok sayıda firmanın bulunduğuna dikkati çeken Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

"117 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz, sadece tohum olarak. Ama fidan ve süs bitkisi de eklendiğinde bu 130 ülkeye çıkıyor. Bu da ciddi bir ülke sayısı. Mevcut ülkelerdeki potansiyelimizin daha da artacağını düşünüyorum.

En fazla hububat gruplarında, mısır ve ayçiçeği ihracatımız var ama sebze tohumculuğunda da ihracat yapan ciddi firmalarımız bulunuyor."

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)