Volkswagen'de kriz büyüyor: 140 bin kişi işini kaybedebilir

Volkswagen işçi temsilcileri, şirketin planladığı maliyet düşürme adımları ve olası fabrika kapatmaları sebebiyle işten çıkarmaların 140 bin kişiyi bulabileceğini açıkladı.

Ensonhaber Ensonhaber
Volkswagen'de kriz büyüyor: 140 bin kişi işini kaybedebilir
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

Alman otomotiv devi Volkswagen'de yönetim ile sendika arasındaki gerilim tırmanırken, 140 bin kişiyi etkileyebilecek devasa bir işten çıkarma riski ortaya çıktı.

CEO Oliver Blume ve marka sorumlusu Thomas Schafer'in Wolfsburg ana fabrikasında yapacağı kritik bilgilendirme toplantısı öncesinde işçi temsilcilerinden sert uyarılar geldi.

Yönetimin önerdiği 100 bin kişilik kesinti planına ek olarak, Almanya'daki riskli fabrikaların kapatılması durumunda 40 bin kişinin daha işsiz kalabileceği belirtiliyor.

Olası iş kayıpları arasında Almanya'daki 50 bin pozisyonun yanı sıra küresel operasyonlardaki 50 bin pozisyon daha yer alıyor.

SENDİKALAR TEPKİLİ VE GREV İHTİMALİ MASADA

IG Metall yöneticileri kâr marjını yüzde 9 seviyesine çıkarma hedefini eleştirirken, sendika temsilcileri planların gözden geçirilmemesi durumunda greve gidebileceklerini bildirdi.

Çin'deki satış kayıpları ve yüksek fabrika giderleriyle mücadele eden şirkette Porsche SE ise yönetimi daha hızlı adımlar atmaya çağırdı.

Rakiplerine karşı yaklaşık yüzde 30 maliyet dezavantajı bulunan şirketin, genel giderlerde en az 10 milyar euroluk tasarruf yapması gerekiyor.

Bu kapsamda Avrupa'daki yıllık araç üretim kapasitesinin 500 bin adet azaltılması, yönetim kademelerinin inceltilmesi ve model çeşitliliğinin sınırlandırılması hedefleniyor.