Antalya'ya yeni yılda da yabancı turist akını: 118 bin 762 turist geldi
İHA

Antalya, geçen yılı rekor turist sayısıyla kapattı...

Savaşlar ve pandemi sonrasında güvenli bölge olarak Türkiye'de soluğu alan turistlerin kentteki yoğunluğu devam ediyor.

Turizm kenti geçen yıl olduğu gibi bu seneye de hızlı bir giriş yaptı.

"15 günde 118 bin 762 turist geldi"

Antalya Havalimanı verilerine göre, Antalya’ya yılın ilk 15 gününde bin 135 uçakla 118 bin 762 turist geldi. 2022 yılının aynı döneminde 760 uçakla 73 bin 536 turistin geldiği Antalya’da yüzde 61,5’lik artış görüldü.

Ruslar birinci sırada

Kente gelen turistlerin ülkelere dağılımında ise Rus turistler 36 bin 83 ile birinci sırada yer alırken, Rusları 31 bin 590’la Almanlar, 9 bin 920 ile İngiliz turistler ve 6 bin 625 ile İsrailli turistler takip etti.

Geçen sene hareketlilik Kurban Bayramı'nda başlamıştı

Turizm verilerini ve otellerin doluluk oranlarını değerlendiren Profesyonel Otel Yöneticileri (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, 2022 yılına kötü başladıklarını, Kurban Bayramı sonrası hareketliliğin yaşanmaya başladığını bildirdi.

"2023’e çok iyi başladık"

Ardından Rusya’dan uçak seferlerinin artması ile şehre gelen turist sayısında ciddi bir artış olduğunu belirten Atmaca, "2022 yılını beklentilerin üzerinde bitirdik. Gelen turist sayısı 13,5 milyonu geçti. Bu böyle bir dönemde bir rekordur. 2023’e çok iyi başladık. İlk 15 günün verileri çok güzel geldi.

100 binin üzerinde bir turist sayısı ile karşı karşıyayız. Daha önce pandemi dolayısı ile tatile çıkamayan yaşlı kesimin temsil ettiği bir yaşlı akımı var.

Özellikle Avrupa’dan ve Rusya’dan geliyorlar. 2023 de hedeflenen 17 milyonun üzerine çıkarak tarihi rekor kırmak istiyoruz." sözlerine yer verdi.

"İlk 15 günde ciddi bir doluluk yakaladık"

Geçen yıla göre yüzde 60’lık farkın devam edeceğini belirten Atmaca, "Hem iç pazarda hem de dış pazara yönelik kampanya devam ediyor. Erken rezervasyona ciddi bir talep ver. Bu talepte ilk 15 günde ciddi bir doluluk yakaladık. Şu anda geçen yıla göre kıyaslanamayacak kadar güzel gidiyor.

Geçen yıl savaştan dolayı büyük bir endişe vardı, talep nerede ise durma noktasına gelmişti. Bu yıl çok daha iyi durumdayız. Ambargoların esnemesi, Türk Hava Yolları'nın bize destek vermesi büyük fayda sağladı.

Şu anda doluluk oranları değişiyor; ama geçen yıla göre güzel. Beklenilenin üzerinde bir kış geçiriyoruz. Geçen hafta itibariyle kar da yağdı, kayak merkezlerinde doluluk arttı." ifadelerini kullandı.

"Savaş bittiği zaman bunların geri döneceğini düşünüyorum"

Rusya’nın doğalgaz akışını kesmesi ile Avrupalıların kışı Antalya’da geçireceği yönünde haberleri de değerlendiren Atmaca, "Avrupa’da ısınma sorunu yok. Ben kaç kez gittim. Şu var; bizdeki ürün ve hizmet kalitesi o kadar çok yüksek ki insanlar kışı çok soğuk ülkelerinde geçirmek yerine bizim ülkemize gelmeyi tercih ediyorlar. Bu bir gerçek.

Bu yıllardır bizim verdiğimiz emeğin bir sonucudur. Biz bunu daha fazla nasıl artırabileceğimizi çalıştık. Gelen Rusya vatandaşlarının bazıları geri dönmüyor, alınan ev sayılarından belli. Savaş bittiği zaman bunların geri döneceğini düşünüyorum. Bunun kalıcı olmasını beklemiyorum. İnsanlar ait olduğu topraklara dönmek zorunda." açıklamasını yaptı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)