Ardahan'da yetişen rahvan atları satıyorlar
DHA

Rahvan atlar, farklı yürüyüşü ile binicisini yormadan kilometrelerce yol katetme özelliğine sahip.

Türklerde asırlardır sürdürülen ancak teknolojik tarım ve ulaşım aletlerine geçiş süreciyle unutulmaya yüz tutan rahvan at geleneği, son yıllarda özellikle ulusal ve uluslararası yarışlarla yaşatılmaya çalışılıyor.

SATIŞI YAPILIYOR

Ardahan’a 20 kilometre uzaklıkta bulunan Küçüksütlüce köyünde yaşayan Erdinç Çadırcı, dedesinden ve babasından görüp, öğrendiği rahvan at geleneğini yaşatmak için damızlık atlar yetiştirerek, birçok ile satışını gerçekleştiriyor.

Rahvan atlar yetiştirip, satıyorlar -5

GELENEĞİ BABASINDAN ÖĞRENDİ

Hayvancılıkla geçimini sağlayan ve rahvan at yetiştiriciliği yapan Erdinç Çadırcı, gününün önemli kısmını 'Çolpan' ismini verdiği, 3 yaşındaki rahvan tayına ayırdığını, geleneği babasından öğrendikten sonra kendisinin de gönül verdiğini söyledi.

Rahvan atlar yetiştirip, satıyorlar -1

"İYİ IRKLAR BULUP TAYLAR YETİŞTİRDİK"

Özenle yetiştirdiği rahvan atların bir kısmını damızlık olarak beslediğini, bir kısmını ise geleneğin sürdürülmesi amacıyla Türkiye’nin dört bir yanından kendisine ulaşanlara sattığını belirtti. Çadırcı, "Dedem Ahıska’dan gelince rahvan at getirmiş buraya. Daha sonra minibüsler çıkınca rahvan ata 6-7 yıl ara vermişler. Biz yetişince rahvan atçılığı yeniden ele aldık. İyi ırklar bulup, taylar yetiştirdik ve sayısını çoğalttık. Çevredekiler de özenip, rahvan at yetiştirmeye başladı. Şu anda çok iyi taylarımız var. Taylarımız 15 bin liradan başlayıp, 100 bin liraya kadar satılıyor." diye konuştu.


Rahvan atlar yetiştirip, satıyorlar -2

Rahvan atlar yetiştirip, satıyorlar -3

Rahvan atlar yetiştirip, satıyorlar -4

Rahvan atlar yetiştirip, satıyorlar -6

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)