Herkes bunu konuşuyor! Bakın öldükten sonra insan vücudunda neler oluyormuş?
Özel Haber

Ölüm her canlının yaşamının sonunda karşılaşacağı bir olaydır. Gerek yaşamı sona eren kişi, gerekse ailesi ve yakınları için istenmeyen ve acı veren bir durumdur. Ayrıca bilimsel olarak sırlar barındıran bir durum olduğu için insanlar tarafından oldukça merak edilir.

Peki öldükten sonra vücudunuza neler olacağını hiç düşündünüz mü? En az ölüm kadar merak edilen öldükten sonra bedende yaşanan değişimler tüyler ürpertici…

Öldükten sonra ilk 30 dakika

Ölümden ilk yarım saat sonra bütün refleksler kaybediliyor. Kaslar gevşiyor, boşaltım sistemi kendisini salıyor, göz kapakları kapanmıyor. İdrar, sperm ve salya akıntıları görülüyor.

Vücut ısısı düşüyor

Öldükten sonra vücut ısısı, her saat ortalama 1 derece düşüyor. Kilolu insanların iç organları daha geç soğuyor. Çocukların ve zayıf insanların vücudu ortalamadan daha hızlı soğuyor.

Ölüm lekeleri

Ölümden 3 saat sonra ölüm lekeleri (livor mortis) görülmeye başlıyor ve 4-5 saat içinde kan, yer çekimi etkisi ile yavaş yavaş büyük damarlardan vücudun yere yakın kısımlarındaki küçük damarlara, kılcal damarlara toplanıyor.

Deride su kaybı

Ölümle birlikte deride su kaybı yaşandığı için tırnak ve saç uzaması duruyor. Tırnakların uzaması için yeni hücrelerin üretilmesi gerekir. Aynı şey saç için de geçerlidir.

Ceset kokusu

Öldükten sonra 2-3 gün içerisinde vücudunuz korkunç bir şekilde kokmaya başlayacak. Başlangıçta, çürüme gazları vücut boşlukları içinde kısıtlanırlar. Karnınız, bu andan itibaren yeşil renge döner. Gaz birikmeye başlar ve kalmış olan en küçük bir atığı da dışarı atmaya çalışır. Sonrasında bu gazlar dolaşım sistemi içine ve oradan da komşu dokulara geçerler.

Yüzünüz tanınmaz hale gelecek

  • 2-3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar.
  • 3-4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir.
  • 5-6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve kabarcıklar gözlenir.
  • 2 hafta: Karın şişkinliği; İç gaz basıncı maksimum kapasiteye yaklaşır.
  • 3 hafta: Dokular yumuşar. Organlar ve dokular patlar ve tırnaklar düşer.
  • 4 hafta: Yumuşak dokular sıvılaşmaya başlar ve yüz tanınmaz hale gelir.

İlk çürüme nereden başlar?

Ölümün gerçekleşmesinden 24 saat sonra vücut çürümeye başlar. İlk çürüyen organlar göz, beyin, mide ve bağırsaklar. En geç çürüyen kısımlar ise kalp, mesane, böbrek ve rahim. Rahmin çürümesi aylarca sürüyor.

Ne zaman iskelet haline geliriz?

İskeletleşme bu evrelerin son aşaması. Bu süreç sonunda cesedin tüm yumuşak dokuları ortadan kalkarak geriye kemikler kalır. Normal şartlar altında ortalama 4 yıl içinde geriye sadece iskeletiniz kalıyor.