Kastamonu'da kendir ekildi

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde kendir ekimi programı kapsamında program düzenlendi.

Bölge, Türkiye'de bu alanda merkez olmayı hedefliyor.

Taşköprü Organize Sanayi Bölgesin'de geçen yıl, kendiri elyaflaştırma ve pamuklaştırma tesisinin kurulması için Anadolu Kendir AŞ'ye yer tahsisi gerçekleştirildi.

Tohumluk ve Ar-Ge için kullanılacak

Anadolu Kendir AŞ de ilçede 22 köyde bulunan 750 dönüm arazide 46 çiftçi ile sözleşme imzaladı. Fabrikanın 2023 yılında tamamlanması planlanırken, bu yıl ekilen tohumlar ise tohumluk ve Ar-Ge için kullanılacak.

Alatarla köyünde düzenlenen programda konuşan Vali Avni Çakır, kendirle ilgili Kastamonu'da büyük bir özlem olduğunu söyledi.

"Türkiye'de merkez olacak"

Kendirde Türkiye'de ilk defa sözleşmeli tarımın yapıldığını anlatan Çakır, "Taşköprü, sarımsağıyla meşhur, şeker pancarıyla meşhur. İnşallah kendir üretimiyle de Türkiye'de merkez olacak çünkü Türkiye'de bu örnek başka bir yerde yok.

"Muhteşem bir arazimiz var"

Bu da şüphesiz başarıyı getirecek çünkü çiftçi kardeşlerimizin bu konuda bir geçmişi var. Allah vergisi muhteşem bir arazimiz var. Teknolojinin getirdiği her türlü imkan bu süreçte yoğun bir şekilde kullanılacak." dedi.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılında yaptığı açıklama ile kendiri Türkiye'nin gündemine getirdiğini söyledi.

Kastamonu'da kendir ekildi

"Bu üç önemli ayağın bir tanesi eksikti"

Daha sonra Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün tohum bankacılığı anlamında ciddi çalışmalara imza attığını anlatan Çelik, şöyle konuştu:

"Sözleşmeli tarım çok önemli ve en büyük garanti. Bir ürünü ekerken ne olabileceğini öngörebilme anlamında çok önemli. Bu diğer ürünlere de çok iyi bir örnek oluşturacak. Taşköprü'nün ana ürünü kendir, sarımsak ve pancardır. Bu üç önemli ayağın bir tanesi eksikti. İnşallah onu da tamamlamış olacağız."

"Kendir üreten çiftçinin kaygısı kalmadı"

Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu da sözleşmeli tarım sayesinde kendir üreten çiftçinin kaygısının kalmadığını söyledi.

Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal, Taşköprü'de çiftçilerin kendirle ilgili tecrübelerinin olduğunu belirtti.

Kastamonu'da kendir ekildi

"Tohumu toprakla buluşturuyoruz"

AA'nın haberine göre; kendirle ilgili çalışmaların bir yılı aşkın süredir devam ettiğini anlatan Partal, "Biz mutlu anıların üzerine yeni hikayeler yazmak istiyoruz.

Bugün de bu hikayenin en mutlu, en heyecanlı aşamalarından birindeyiz. Tohumu toprakla buluşturuyoruz. Taşköprü'ye, Kastamonu'ya ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

Programa Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal ile kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Kastamonu'da kendir ekildi

Kastamonu'da kendir ekildi

Kastamonu'da kendir ekildi

Kastamonu'da kendir ekildi

Kastamonu'da kendir ekildi