Köpek saldırısından kurtulmanın yolu: Ağaç olmak
İHA

Türkiye'de sokak köpeklerinin saldırısında canından olanların sayısı her geçen gün artıyor.

Özellikle çocuklar saldırıların ardından psikolojik travmalar yaşıyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Koçkaya ise ısırma vakalarının çoğunda çocukların köpeklere nasıl yaklaşması gerektiğini bilmediğinden dolayı ısırma vakalarının görüldüğünü belirtti.

"Kaçamıyorsanız ağaç olun"

Köpekten kaçarsanız sallanan uzuvlarınızı tehdit olarak algılar ve sizi ısırabilir diyen Koçkaya, şu ifadeleri kullandı;

Biz beden dilini okurken, çok normal gelen olaylar köpeklerin dünyasında onların algılamasında bir tehdit olarak algılanabiliyor ve bu olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Köpek saldırılar durumunda çocuklarımızın ne yapması gerektiğini anlatıyoruz. Eğer gerçekten sığınabileceğiniz, kaçabileceğiniz ve köpekten daha hızlı olabileceğiniz bir durum varsa sığınabileceğiniz yere geçiniz. Ancak köpek saldırısı durumunda sığınabileceğiniz bir durum yoksa yapmanız gereken en doğru şey hem akademisyenler tarafından hem de köpek eğitmenleri tarafından desteklenen model olan ağaç olma modelidir. Bu durumda ne yapmanız gerekiyor. Hayati organlarınızı koruyarak ayak uçlarınıza bakıp sabit durmanız gerekiyor. Böyle bir durumda köpek gelir sizi koklar etrafınızda bir iki tur atar sizin onun için tehdit olmadığını algılarsa sizden uzaklaşır. Ancak siz kaçarsanız sallanan uzuvlarınızı tehdit olarak algılar ve sizi ısırabilir.

"Mama yiyen ve uyuyan köpeğe yaklaşmayın"

Koçkaya, uyuyan ve mama yiyen köpeğe yaklaşılmaması gerektiğine değinerek, şunları söyledi;

Biz bu eğitim sayesinde hangi köpeklere çocuklarımızın yaklaşmaması gerektiğini gösteriyoruz. Örneğin, mama yiyen bir köpeğe yaklaşılmamalı, duvar kenarına sıkışmış bir köpeğe yaklaşılmamalı veya uyuyan bir köpeğe yaklaşılmamalı. Örneğin, köpek derin bir uykudaysa uyandığı anda disoryantasyon görebilir ve çocuğu ısırabilir buna dikkat etmemiz gerekiyor. Böyle bir durumda köpeklere şunu yapmamamız gerekir. Örneğin; taş atmak, vurmak, veya onlara böyle dikkatlerini çekici davranışlar yapmamak lazım. Bunları yaparsanız tehdit olarak algılar ve saldırırlar.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)