Malatya'da Hüseyin Dede, 80 yıldır şiirleri taşlara kazıyor
İHA

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde çocukluğundan itibaren bulduğu ilginç taşları biriktiren ve saklayan 88 yaşındaki Hüseyin Çakıl, 8 yaşından itibaren ise küçüklü büyüklü yüzlerce taşı yontarak şekillendiriyor.

Taşlara olan sevdası bir başka olan Hüseyin Çakıl, tonlarca ağırlığına ve sert yapısına rağmen kağıda yazar gibi taşlara yazı yazarak, şekiller kazıyor.

Ekmeğini yıllarca taştan çıkaran Hüseyin Çakıl, okuma yazması olmamasına rağmen halk ozanlarının şiirlerinden, manilere, özlü sözlere kadar birçok güzel içeriği taşlara kazıyor.

TAŞ SEVDASINDAN VAZGEÇMEDİ

Çevresinde "İflah olmaz taş aşığı" olarak tanınan Çakıl, son dönemlerde sağlık problemlerine rağmen taşlardan uzak kalamıyor.

İlerleyen yaşı ve yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle taşları yontmaktan geri durmayan Hüseyin Çakıl, çatı arasında ve bahçesinde biriktirdiği ilginç taşlarının arasında gününü geçiriyor.

Malatya'da Hüseyin Dede, 80 yıldır şiirleri taşlara kazıyor

OKUMA YAZMA BİLMEDİĞİ İÇİN BAKARAK YAZIYOR

Hüseyin Çakıl’ın evi, güzel sanatlar öğrencileri ve yontu meraklılarının da uğrak yerine dönüştü. Hüseyin Çakıl’ın taşa olan tutkusunun soyadından da anlaşıldığını söylüyor

Şekil verdiği taşları dere ve köylerden topladığını anlatan Hüseyin Çakıl, "Ansır Deresi ile İriağaç köyünde 300 römork taş getirdim burada taş yaptım. Oradakiler kerpiç döküyor ev yapıyor, ben taş yapıyorum. Tahsilim yoktu. Malatya’da bir tanesi bir ansiklopedi al ona bakarak yaz dedi bende ondan bir tane aldım hesabıma geleni yazdım ekseriyette Hz. Ali’nin sözlerini yazdım." diye konuştu.

80 yıldır taşlara şekil veriyor -1

80 yıldır taşlara şekil veriyor -2

80 yıldır taşlara şekil veriyor -4

80 yıldır taşlara şekil veriyor -5

80 yıldır taşlara şekil veriyor -6

80 yıldır taşlara şekil veriyor -7

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)