Murat Kurum: Van Gölü'müz hep mavi kalacak
AA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Van Gölü'nde yapılan dip çamuru temizliğiyle ilgili paylaşımda bulundu.

807 bin metreküp dip çamuru temizlendi

Paylaşımında çalışmaya ilişkin görsellere de yer veren Kurum,

“Van Gölü'müz hep mavi kalacak. Dünyanın incisi Van Gölü'müzü korumak, en güzel haliyle geleceğe taşımak için canla başla çalışıyoruz. Bugüne kadar 807 bin metreküp dip çamuru temizliği yapıldı.”

ifadelerini kullandı.

2 ve 3'üncü etap devam ediyor

Konuya ilişkin Bakanlıktan yapılan açıklamada, Van Gölü dip çamuru temizleme çalışmalarının 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatıldığı hatırlatılan açıklamada, Van merkezdeki 1'inci etap çalışmalarının tamamlandığı, 2 ve 3'üncü etap çalışmalarının da devam ettiği belirtildi.

Tarama sürüyor

Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı çerçevesinde Van ve Tatvan'da dip tarama temizliklerinin devam ettiği, yapılan çalışmalarla bugüne kadar çıkartılan dip çamuru miktarının 807 bin metreküp olduğu aktarıldı.

Açıklamada, Van Gölü'nün temizliği için Van Merkezi Atık Su Arıtma Tesisi ve Entegre Katı Atık Tesisi'nin devreye alındığı ve kaçak ahırların yıkılarak hayvansal faaliyetten kaynaklanan kirliliğin azaltıldığı ifade edildi.

Derelerin ıslah çalışması

Van Gölü'ne ulaşan kirliliğin önüne geçilmesi amacıyla da derelerin ıslah çalışmasının tamamlandığı ve temizleme çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

Ayrıca Van Gölü'nün koruma kullanma dengesinin sağlanması amacıyla, "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edildiği anımsatıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)