Üç aylarda yapılacak ibadetler! Recep, Şaban, Ramazan ayında okunacak dualar ve sureler nelerdir?

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan ve İslam aleminde rahmet ve bereket mevsimi olan üç ayların başlamasına kısa bir zaman kala, Müslümanların gündeminde yapılacak ibadetler yer alıyor. Müslümanların ibadetlerine daha çok yöneldiği bu üç aylarda oruç tutuluyor, dualar okunuyor ve sadaka veriliyor.

Hicri takvime göre Recep ayı ile başlayan ve Regaip Kandili, Miraç Kandili ve Berat Kandili gibi önemli geceleri içerisinde barındıran üç aylar, 23 Ocak 2023 Pazartesi günü başlıyor.

Recep ayının girmesiyle başlayan ve Ramazan ayının bitmesiyle sona eren üç aylarda Peygamber Efendimiz, "Ey Allah'ım; Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur." diye dua ederdi. Peki üç aylarda hangi dualar ve sureler okunur? Üç aylarda yapılacak ibadetler nelerdir? İşte merak edilenler…

Üç aylarda hangi ibadetler yapılır?

§ Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

§ Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

§ Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

§ 4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı

§ Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

§ Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

§ Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

§ Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

Üç aylarda okunacak dua ve sureler

Bazı Müslümanlar Recep ayının ilk günü 111 defa ''Allahümme Salli Ala Muhammed'' diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirirler. Daha sonra 1660 defa ''Ya Allah'' diye tesbih çekilir. Üç aylar boyunca her gün 1100 kere ''La İlahe İllallah'', 100 kere de ''Muhammedürresulullah'' diye bu tesbihe devam edilir.

  • 10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l - hayyil-kayyum
  • 10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l - ehadi's-samed
  • 10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l - gafuri'r-rahim

Bu aylarda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiya yapmalı ve oruç tutmalıdır. Üç aylarda her gün başında ve sonunda 7'şer Fatiha-i şerife okumak sureti ile 100 İhlas-ı Şerif de okunabilmektedir.