Fransa’da yapılan yeni bir araştırmada, 420 milyon yıldır var olan yaşayan fosil lakaplı Coelacanth cinsi balığın hakkında yeni bilgiler keşfedildi.
YAŞINI ÖĞRENMEK İÇİN ÜZERİNDEKİ ÇİZGİLER SAYILDI
Fransa, Montpellier Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, Yaşayan fosil lakaplı balığın müzede bulunan vücut örneğini, ağaç halkalarından yaş algılaması yöntemine benzer bir şekilde, üzerindeki çizgileri sayma yöntemiyle incelendi.
100 YAŞINA KADAR YAŞAYABİLİYOR
Çalışmanın bulguları Current Biology dergisinde yayınlanırken, balığın ekstra bir şekilde yavaş büyüdüğü ve yaklaşık 100 sene yaşayabileceği bildirildi.
HAMİLELİKLERİ 5 YIL SÜRÜYOR
Coelacanth cinsinin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için cansız örnekleri incelenirken balıkların erkeklerinin 40 ila 69 yaşlarında cinsel olarak olgunlaştığı, dişilerinin 50'li yaşların sonlarına kadar cinsel olgunluğa ulaşmadığı ve hamilelik sürelerinin 5 yıla kadar sürdüğü bildirildi.
BOYU 1,8 METREYE KİLOSU 90 KİLOYA ULAŞABİLİYOR
Hamilelik süresini, incelenen embriyoların yaşlarının hesaplanması yöntemiyle tespit eden bilim insanları, bu türün erkeklerinin, 1,8 metre uzunluğa ve 90 kiloya ağırlığa ulaşabildiğini aktardı.
Fransa, Montpellier Üniversitesi'nden Dr Bruno Ernande, “Coelacanth'ın yaşam tarihini bilmek, soylarının devamı için daha güçlü koruma sağlayabilir” dedi.
Araştırma ile ilgili açıklamada bulunan Scripps Oşinografi Enstitüsü'nden Harold Walker, bu beş yıllık gebeliğin balık veya herhangi bir hayvan için çok garip olduğunu söyledi.
SOYUNUN TÜKENDİĞİ DÜŞÜNÜLÜYORDU
Yaklaşık 420 milyon yıldır var olan Coelacanth'ların 1938'de Güney Afrika açıklarında canlı olarak bulunana kadar soylarının tükendiği düşünülüyordu.
Bilim insanları ise uzun zamandır Coelacanth'ların yaklaşık 20 yıl yaşadığına inanıyorlardı.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış