YSK Başkanı: İtirazlar değerlendiriliyor
ensonhaber.com

31 Mart yerel seçimlerinin geride kalmasının ardından, partilerden itirazlar da geliyor.

Yapılan itirazlar neticesinde İstanbul'un 15 ilçesinde geçersiz oylar; Çatalca, Silivri ve Kartal 1. Seçim Bölgesi'nde tüm oylar yeniden sayılacak.

GEÇERSİZ OYLARIN SAYILACAĞI İLÇELER

Küçükçekmece, Beyoğlu, Başakşehir, Maltepe, Büyükçekmece, Çekmeköy, Eyüp, Fatih, Tuzla, Sarıyer, Ataşehir, Beykoz, Şile, Bayrampaşa ve Ümraniye.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven de sabah saatlerinde yaptığı açıklamada oyların yeniden sayılacağını ve bunun tüm adaylar ve partiler için olduğunu söyledi. Güven, İstanbul'da 8 ilçede oyların sayılacağını belirtti.

Güven'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"İstanbul'da 8 ilçede, çoğunlukla geçersiz oylar yeniden sayılacak. Bu ilk defa alınan bir karar değil, bundan önceki seçimlerde de uygulanmıştı. İtiraz edilmeyen yerlerde mazbatalar veriliyor.

İL SEÇİM KURULU İŞLEMİ DURDURDU

Tekrar sayım işlemi devam ederken, İl Seçim Kurulu'na itiraz edilmiştir. İstanbul İl Seçim Kurulu, ilçe seçim kurulu kararına karşı itiraz hakkı bulunduğunu, sürecin beklenmesi gerektiğini belirterek sayım işlemini durdurmuştur.

YSK Başkanı: İtirazlar değerlendiriliyor

YSK Başkanı: İtirazlar değerlendiriliyor ViDEO

KARARIN KALDIRILMASINA KARAR VERDİK

YSK kurulu toplanarak, İstanbul İl Seçim Kurulu kararını 298 sayılı yasanın 118’nci maddesi gereğince, kararın kesinleşmesi gerekmediğinden alınan maddede kurala aykırı olarak verilen İstanbul İl Seçim Kurulu kararının birinci maddesinin kaldırılmasına, iki ilçe seçim kurulunun yeniden sayım kararı ile sayıma başlanılmış ise sayımın sonuçlanması gerektiğine, yeniden ortaya çıkan sonucun tüm siyasi parti ve bağımsız adaylar yönünden geçerli olması gerektiğine, yeniden sayıma yönelik ilçe seçim kurulu kararının fiilen uygulanması başlamamış ise yasal itiraz sürecin işlemesine karar verilmiştir.

YENİDEN SAYIM İLK DEFA ALINMIŞ BİR KARAR DEĞİL

Benim önüme tek tek İlçe Seçim Kurulu kararı gelmedi ama geçersiz oyların tekrar sayılması istenmiş. Bu ilk defa alınan bir karar değil. Bundan önceki seçimlerde de yeniden sayım kararı verilip de sayım yeniden başladığında bir yerde bunun kesilemeyeceğine karar verildi. Biz sayımın yapılıp yapılmamasını incelemedik, sayım işleminin başlatılmasından sonra bunun artık durdurulamayacağını öngördük.

YSK Başkanı: İtirazlar değerlendiriliyor

Bazen itiraz edenlerin değil, itiraz etmeyenlerin lehine de sonuçlanabiliyor. Bugüne kadarki YSK uygulaması, bunun sonuna kadar giderilmesi ve maddi gerçekliğin ortaya çıkması yönündedir. Diğer yerlerde de incelemeler vardır, bize bir itiraz intikal etmedi. Bugüne kadar ortaya çıkan hadiseler İstanbul büyükşehir olduğu için öne çıktı."

YSK Başkanı Güven'in de açıkladığı gibi İstanbul'da Ataşehir, Bayrampaşa, Beykoz, Fatih, Gaziosmanpaşa, Şile, Ümraniye, Çatalca ilçelerinde oylar yeniden sayılacak.

YENİDEN SAYILACAK OYLAR

Ataşehir'de 6 bin 855, Bayrampaşa'da 4 bin 885, Beykoz'da 5 bin 352, Fatih'te 7 bin 354, Gaziosmanpaşa'da 10 bin 459, Şile'de 718, Ümraniye'de 13 bin 552,
Çatalca 1.855 oy geçersiz sayılmıştı. Böylece 51 bin oy yeniden sayılacak.

YSK Başkanı: İtirazlar değerlendiriliyor

CHP İTİRAZ ETTİ

CHP, 13 ilçede ilçe seçim kurullarının verdiği oy sayım kararlarının kaldırılması için İl Seçim Kurulu'na başvurdu.