Yunanistan'ın Almanya'dan 'savaş tazminatı' talebi
AA

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, ülkesinin Nazi işgali dönemine ilişkin talep ettiği savaş tazminatına ilişkin, "Yunanistan'ın, Nazi işgali sırasındaki insanlık dışı suçlara ilişkin işgal kredisi ve tazminatlara yönelik makul talebini sürdürdüğünü ve bunun yasal hakkı olduğunu hatırlatmak zorundayım." dedi.

Yunanistan'ın Almanya'dan 'savaş tazminatı' talebi

"YASAL HAKKIMIZ OLDUĞUNU HATIRLATIRIM"

Pavlopoulos, Atina'ya resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel'i kabul etti. İkili, resmi törenin ardından Cumhurbaşkanlığı konutunda bir araya gelerek, basına açıklamalarda bulundu.

Yunanistan'ın Avrupa ailesinin dışında bir gelecek düşünmediğini ve Almanya ile "mükemmel" ikili ilişkilere sahip olduğunu belirten Pavlopoulos, "Ancak, Yunanistan'ın Nazi işgali sırasındaki insanlık dışı suçlara ilişkin işgal kredisi ve tazminatlara yönelik makul talebini sürdürdüğünü ve bunun yasal hakkı olduğunu hatırlatmak zorundayım." ifadelerini kullandı.

Yunanistan'ın Almanya'dan 'savaş tazminatı' talebi

Pavlopoulos, savaş tazminatına ilişkin taleplerinin hukuki olarak geçerliliğini koruduğunu vurgulayarak, "Bu meseleyi, uluslararası ve Avrupa hukuk kültürüne dayanarak yetkin bir hukuki forum yoluyla çözmeliyiz." şeklinde konuştu.

ALMANYA'DAN 280 MİLAR EURO TAZMİNAT TALEBİ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da ülkesinin içinde bulunduğu derin ekonomik krizden biraz olsun kurtulması amacıyla Almanya'dan, 2. Dünya Savaşı'ndan dolayı Yunanistan'a vermekle yükümlü olduğunu savunduğu 269.5 milyar eurosu tazminatı, 10.3 mlyar eurosu işgal giderleri olmak üzere 280 milyar euro talep ediyor.

Yunanistan'ın yaklaşık 315 milyar euroyu bulan kamu borcu var.

Yunanistan'ın Almanya'dan 'savaş tazminatı' talebi

TAZMİNAT TALEBİNİN NEDENLERİ

Ekim 1943'te, kötü şöhretli savaş suçlusu milis Friedrich Schubert'in de desteğini alan Alman birlikleri, Girit Adası'nda küçük bir köy olan Kallikratis'te 30 köylüyü, yerel partizan güçlerine destek vermek için öldürdü.

Bundan 75 yıl sonra, 3 Ekim 2018'de, Kallikratis'in ismi Şehitler Köyü olarak değiştirildi. İsim seremonisinde Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos da bir konuşma yaptı. Pavlopoulos'un konuşmasında dikkat çeken bir detay vardı. Yunan Cumhurbaşkanı, Yunanistan'ın, İkinci Dünya Savaşı'ndan doğan tazminat taleplerinin halen geçerli olduğunu söyledi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da 1941'de, Nazilerin 180 kişiyi öldürdüğü Kandanos köyünü ziyaret etti ve Almanya'dan tazminat talebinin 'tarihi bir görev' olduğunu söyledi.

Günün önemli gelişmeleri VİDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)