Zekeriya Öz'e meslekten ihraç
AA

öz

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihracına karar verdi.

Dairenin kararını, Hakimler ve Savcılar Kanunun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldığı öğrenildi.

Kanunun 69. maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor.

ZEKERİYA ÖZ'ÜN İHRAÇ GEREKÇESİ DUBAİ TATİLİ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, savcı Zekeriya Öz'ün, iş adamı Ali Ağaoğlu'nun finanse ettiği Dubai tatili, Fatih Belediyesinde imar işlerinde aracı olması, yurtdışında bulunduğu dönemde kendisini işe başlayıp ayrılmış göstermesi nedeniyle ihraç edildiğini bildirdi.

Yılmaz, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihraç edilmesine ilişkin kararla ilgili bilgi verdi.

Bu kişilerin savunma dilekçelerini gönderdiklerini, müfettişlerle ilgili şikayette bulunduklarını ayrıca heyetin reddi, savunma için ek süre talepleri olduğunu aktaran Yılmaz, öncelikle bu meseleleri karara bağladıklarını anlattı.

Bu taleplerin reddedildiğini belirten Yılmaz, Daire üyesi Mahmut Şen'in ek süre verilmesi gerektiğini savunarak, karara muhalif kaldığını aktardı. Yılmaz, üye Mustafa Kemal Özçelik'in ise Zekeriya Öz dışındaki isimlere süre verilmesi gerektiğini düşündüğünü, bu konuda muhalif kaldığını belirtti.

MESLEĞİN ŞEREF VE ONURUNU BOZDU

Daha sonra esasa geçtiklerini dile getiren Yılmaz, Zekeriya Öz'e atılı eylemlerin, mesleğin şeref ve onuru, memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak şekilde olması göz önünde tutularak, meslekte kalmasına olanak bulunmadığına karar verildiğini bildirdi.

SÜREÇ

HSYK 3. Dairesinin "17-25 Aralık soruşturmaları"nın savcılarıyla ilgili aldığı soruşturma izni kararı, o tarihte HSYK Başkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmıştı. Daire, savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu.

HSYK 2. Dairesi de Cumhuriyet savcıları Öz, Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile hakim Karaçöl'ün haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar vermişti.

YARGITAYDA YARGILANACAKLAR

Bu kişiler hakkında yargılama izni de verildiğinden savcılar ile hakim Karaçöl hakkındaki dosya, iddianame hazırlanmak üzere Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.

Dosyanın gönderildiği Bakırköy Başsavcılığı, savcı Akkaş ve hakim Karaçöl ile ilgili iddianameyi tamamlamış, Başsavcılık da hazırladığı iddianameyi Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.

Bu kişiler, birinci derece hakim ve savcı olmaları nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtayda yargılanacak.

Zekeriya Öz'e meslekten ihraç VİDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)