Zelensky’den Rus hava sahası için uyarı: Güvenli günler sona erdi, hava sahasını kapatıyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Rusya’nın hava sahasının sivil havacılık açısından giderek daha güvensiz hale geleceğini belirterek, “Rusya’nın gökyüzünde, dikkate alınması gereken ölçekte drone'lar olacak. Güvenli günler sona erdi” dedi.

Ensonhaber Ensonhaber
Zelensky’den Rus hava sahası için uyarı: Güvenli günler sona erdi, hava sahasını kapatıyoruz
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, akşam yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Rusya’nın hava sahasına ilişkin dikkat çeken bir çıkış yaptı.

Savaşın başlangıcında ilk füze ve İHA’ların Rusya’dan geldiğini ve Rus hava sahasından Ukrayna sınırını geçtiğini belirten Zelensky, çatışmanın sonuçlarının yalnızca Ukrayna topraklarıyla sınırlı kalamayacağını söyledi.

Zelensky, Rus hava sahasını kullanan tüm hava yolu şirketleri, sigorta kuruluşları ve Rusya’nın önemli havalimanlarını kullanmayı sürdüren taraflara uyarıda bulunarak, “Rusya’nın hava sahası tamamen güvensiz hale geliyor” dedi.

"RUSYA'NIN HAVA SAHASI FİİLEN KAPANIYOR"

Ukrayna’nın sivil havacılığı doğrudan hedef almadığını vurgulayan Zelensky, Rusya’nın hava sahasında yoğun şekilde insansız hava araçlarının bulunacağını ifade etti.

Zelensky, “Ukrayna sivil havacılığı tehdit etmiyor, tek bir sivil uçağı bile tehdit etmiyor. Ancak Rusya’nın gökyüzünde, dikkate alınması gereken ölçekte drone'lar olacak” diye konuştu.

Rus makamlarının halkı bu konuda yeterince bilgilendirmediğini savunan Zelensky, “Rusya’nın hava sahası fiilen kapanıyor. Rusya’nın başlattığı savaş, Rusya’nın gökyüzünü kapatıyor” ifadelerini kullandı.

"MASUM İNSANLARIN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ"

Ukrayna’nın masum insanların hayatını kaybetmesini istemediğini belirten Zelensky, bu nedenle uluslararası ortaklarını önceden uyardıklarını söyledi.

Zelensky, “Bu nedenle ortaklarımızı uyarıyoruz: Rusya’nın gökyüzündeki güvenli günler sona erdi” dedi.

Ukrayna’da görev yapan büyükelçilerin yanı sıra Moskova’daki büyükelçiliklerde görev yapan diplomatların da bu mesajı kendi ülkelerinin başkentlerine iletmesi gerektiğini söyleyen Zelensky, Rusya’nın savaşının Ukrayna ve Ukrayna halkı açısından ne anlama geldiğini tüm bu diplomatların bildiğini ifade etti.

Zelensky ayrıca özellikle Moskova, St. Petersburg ve Rusya’nın diğer önemli merkezlerindeki havalimanlarına uçuş gerçekleştiren hava yolu şirketlerinin de uyarıyı dikkate alması gerektiğini belirtti.

"İHA'LARLA DOLU GÖKYÜZÜ SİVİL HAVACILIĞIN YERİ DEĞİL"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve diğer devlet kurumlarının Rus hava sahasındaki risklere ilişkin uluslararası kuruluşlara kapsamlı bilgi sağlayacağını aktaran Zelensky, konuşmasını “İHA’larla dolu bir gökyüzü sivil havacılığın yeri değildir.” ifadeleriyle tamamladı.