Elektronik sigara nedir

Elektronik sigara nedir

Elektronik sigara başta olmak üzere yapay sigara, yalancı sigara, pilli sigara, likit sigara, esigara gibi isimlerle anılan dumansız, buharlaştırıcı bir cihazdır. Hava sensörü, sigaranın bir ucundan hava çekildiğinde bunu algılar ve entegre devreye bildirir. Devre derhal akımı açar ve cihazın "atomizer" adı verilen bölümündeki buharlaştırıcı kısma akım verir. Bu kısımda bulunan tugsten - wolfram teli derhal ısınır ve temas halindeki alkaloit sıvısını buharlaştırır. Oluşan soğuk buhar, çekilmekte olan hava ile birleşir.

Kartuşun içindeki alkoloit sıvısı Glikol, Etanol, Su, Aroma ve Nikotin'den oluşmaktadır. Cihaz tütün mamüllerinde bulunan kanserojenmaddeleri ihtiva etmez. Verdiği etki olarak normal sigaralardan farklı olmamakla birlikte, sigara markası değiştirmiş izlenimi uyandırabilir. İçerisindeki kartuşlar, nikotin seviyesine göre sınıflandırılmıştır. Sigara kullanım oranına göre belirlenen seviyeden başlanıp, sıfır nikotine doğru azaltarak kullanılan kartuşlar sayesinde vucut sigara bağımlılığından kurtulur. Ve istenirse sıfır nikotinle sigara içme alışkanlığına sıfır zararla devam edilebilir.

Avantajları:

• Normal sigarada bulunan insan vücudu için zararlı kanserojen maddeleri içermez.

• Duman üretmediği için karbon monoksit gibi 4000 e yakın kimyasal içerikli ve zararlı maddeleri etrafa vermez.

• Etraftakiler ve çevre için kısmen zararsızdır. • Yangın çıkarma tehlikesi azdır.

Dezavantajları ve dikkat edilmesi gereken hususlar:

• Cihaz düzgün tasarlanmadığında problem çıkabilmektedir. Glikol, sadece ve sadece buharlaştırıldığında zararsız bir kimyasaldır. Rezistans, olması gerekenden fazla ısı ürettiğinde değişime uğrayacak olan glikol, kanserojen etki gösterebilir.

• Pasif içiciler için kısmen bir tehlike yaratmaz. Dışarı verilen buhar içerisinde bir miktar nikotin bulunmaktadır. Nikotin ve buhar, havada asılı kalmayacağından, gerçek sigara dumanının aksinee bir süre sonra yok olur, eser miktarda çözünmüş nikotin kalır.

• Sigara içilmesi yasak yerlerin çoğunda kullanılabilir. Halihazırda elektronik sigara kullanıcıları bilir ki, cihaz zaman zaman sensör arızası yapabilmekte, kısa süreli bu arızalarda atomizer sürekli aktif olmakta ve korkutucu derecede cihazlar ısınabilmektedir. Bu konuya dikkat etmek ve cihazı kullandıktan sonra kontrol etmek gerekir.

Diğer faydaları

Sigarayı bırakmak veya zararsız sigara kullanmak isteyenlerin el, dudak alışkanlığını ortadan kaldırmadan, koku ve duman gibi özelliklerini de kullanarak üretilmiş bir tür sigara simülatörüdür. Dışarıya su buharı verdiği için pasif içiçilik düzeyi azalmakta, sadece nikotin alındığı için ise sigaranın "diğer" olumsuz etkilerinden uzak tutmaktadır. Elektronik sigara, sadece bir simülatör olup, tamamen sigaranın yerini alabilecek bir ürün (replacement) değildir.