İHA

Dört medeniyete başkentlik yapmış UNESCO’ya aday İznik’te, yapımı tamamlanan İznik Arkeoloji Müzesi’nin açılışına az bir zaman kaldı.

Temeli 2020 yılında atılan müze, mimarı yapısıyla Avrupa’nın en önemli müzeleri arasında gösterilmeye aday.

Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ’dan bu yana bütün tarihlere tanıklık eden müzede Roma dönemine ait mermer oyun tablası, üzerind ki işlemeleriyle dikkat çeken savaşçı Yunan kahramanı Akhileus Lahdi, Tanrılar Lahdi, Büyük İskender’in generali Antigonos Lahdi ve asil ailelere ait lahitler dikkat çekiyor.

Büyük İskender’in generallerinden biri olan Antigonos’a ait lahdin üzerindeki Roma harfleriyle yazılan duygusal mesaj, müzedeki en dikkat çeken parçalardan biri oldu.

2 bin 500 yıllık aşk acısı dolu mesaj

Arkeologlar tarafından çevirisi yapılan 2 bin 500 yıllık mesajın, aşk acısını anlattığı ortaya çıktı.

Söz konusu mesajda, “Ben üzgün Arete, bütün benliğimle Antigonos’un mezarı başından sesleniyorum. Üzüntüden saçlarımı yoluyor ve duygularımı ağlayarak gösteriyorum. Bu kötü talih, bu ölüm bu seçkin adamı özgür bırakmak yerine beni tutsak etti.” ifadeleri yer aldı.

“Arkeoloji müzesi çok önemli bir boşluğu doldurmuştur”

İznik Müzesi eski müdürü Arkeolog Taylan Sevil, şu açıklamalarda bulundu:

“Yeni müze çok ama çok önemli taşınır kültür varlıkları barındırmaktadır. Tarih öncesinden günümüze kadar pek çok medeniyetlerin eserleri mevcuttur. Buradaki arkeoloji müzesi çok önemli bir boşluğu doldurmuştur. Bu müze dünya uygarlığına tanıklık edecektir.”

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)