Almanya Başbakanı Merz'den Saksonya-Anhalt seçimi sonrası ilk açıklama

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Saksonya-Anhalt Eyalet Meclisi seçimini açık ara farkla kazanması hakkında "Hepimiz derin bir şok içindeyiz. Böyle bir sonuç beklemiyorduk." dedi.

Ensonhaber / AA
Almanya Başbakanı Merz'den Saksonya-Anhalt seçimi sonrası ilk açıklama
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

Avrupa'nın merakla takip ettiği Almanya'nın Saksonya-Anhalt eyalet meclisi seçimleri dün tamamlandı.

Seçimlerde aşırı sağcı AfD, yüzde 44,5 oy alarak sandıktan birinci parti çıktı. Tek başına iktidarı kıl payı kaçıran partinin zaferi dünya gündemine oturdu.

Seçim sonrası Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz'in ne diyeceği merak ediliyordu.

Beklenen açıklama bugün geldi.

Merz, partisinin Berlin'deki Federal Yönetim Kurulu toplantısının ardından Saksonya-Anhalt Başbakanı Sven Schulze ile ortak basın toplantısı düzenledi.

"DERİN BİR ŞOK İÇİNDEYİZ"

Seçim sonucuna ilişkin Merz, "Hepimiz derin bir şok içindeyiz. Böyle bir sonuç beklemiyorduk." ifadelerini kullandı.

Sonucun demokratik kuralların parçası kabul edilmesi gerektiğini belirten Merz ancak hiçbir şey olmamış gibi gündelik işlere dönülemeyeceğini söyledi.

"BU CDU'NUN EN AĞIR SEÇİM YENİLGİSİDİR"

Merz, "Bu, CDU'nun yıllardır hatta on yıllardır aldığı en ağır seçim yenilgisidir." diye konuştu.

İnsanların siyasi tutumlarını değiştirebilmesinin demokrasinin özü olduğunu dile getiren Merz, "Oylamaya açık olmayan bir şey var, o da birlikte yaşama kurallarımız ve anayasada güvence altına alınan değerlerdir." dedi.

Almanya'nın tarihinden kaynaklanan özel sorumluluk taşıdığını vurgulayan Merz, ülkenin siyasi ve anayasal düzenini korumayı sürdüreceklerinin altını çizdi.

Merz, seçim sonucunun ardından Almanya'nın köklü reformlara ihtiyaç duyduğunu ve hükümetin aldığı kararları ve gerekçelerini halka daha iyi anlatması gerektiğini söyledi.

"VAZGEÇMEK BENİM İÇİN BİR SEÇENEK DEĞİL"

Ülkesine karşı kişisel sorumluluğunun bilincinde olduğunu dile getiren Merz, bu sorumluluğu yerine getirmekte kararlı olduğunun altını çizdi.

"Kişisel sonuçları" göz önünde bulundurup bulundurmadığına ilişkin soru üzerine Merz, "Vazgeçmek, benim için bir seçenek değil." yanıtını verdi.

SAKSONYA-ANHALT SEÇİMLERİNİ AFD KAZANDI

AfD, Saksonya-Anhalt'ta düzenlenen eyalet meclisi seçimlerini yüzde 43,8 oy alarak kazandı ancak tek başına iktidara gelmesi için gerekli çoğunluğu elde edemedi.

Eyalet seçim kurulunun açıkladığı geçici resmi sonuçlara göre AfD, oyların yüzde 43,8'ini alarak açık farkla birinci çıktı.

AfD, 2021 seçimindeki yüzde 20,8'lik oy oranının iki katından fazlasını alarak eyalet meclisi seçiminde elde ettiği en güçlü sonucu kaydetti.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), 2021'e göre 19,9 puan kaybederek yüzde 17,2 oyla ikinci parti oldu.

Bir önceki seçime göre oyunu 0,9 puan artıran Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 9,3 ile üçüncü sırada yer aldı.

Avrupa'nın gözü Almanya'da: Aşırı sağcı AfD Saksonya-Anhalt'ta rekor oyla kazandı
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)