Asil Nadir'e 10 yıl hapsin perde arkası

Asil Nadir'e 10 yıl hapsin perde arkası

ENSONHABER.com/ÖZEL HABER KKTC'li Türk işadamı Asil Nadir, Londra'da yargılandığı Polly Peck davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yaklaşık 17 yıldır süren dava sürecinde önceki günkü duruşmada kendisine yöneltilen 13 suçlamadan 10'unda suçlu bulunan Asil Nadir, İngiliz yasalarına göre 5 yıl hapis yattıktan sonra serbest kalabilir.

Hakkında zimmetine toplam 34 milyon sterlin geçirdiği iddiasıyla dava açılan 71 yaşındaki Nadir, kendisine yöneltilen 3 suçlamadan ise aklanmıştı.

İngiltere'de 1993'te "hırsızlık" suçlamasıyla hakkında dava açılması üzerine KKTC'ye giden Nadir, suçlamalarla yüzleşmek ve kendini savunmak için 2010'da İngiltere'ye dönmüştü.

ASİL NADİR RUMLAR'IN KABUSU OLMUŞTU

Peki, 17 yıl süren hukuk mücadelesinin perde arkasında ne vardı? Bu dava neden bu kadar önemliydi? Asil Nadir ismi Kıbrıs için, İngiltere için ne anlam ifade ediyordu?

Asil Nadir'e 10 yıl hapsin perde arkasıAsil Nadir davasını bilen ve olayın perde arkasına hakim önemli isimlerden Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent çok çarpıcı noktalara işaret etti.

Asil Nadir'in adada Rumlar için tam bir kabus haline geldiğini, Güney'deki statükoyu yıkabilecek bir potansiyel olarak gördüldüğünü ifade eden Levent, ENSONHABER.com'a çarpıcı yorumlarda bulundu.

GLOBAL ÖLÇEKTE BÜYÜK BİR İŞ ADAMI

Asil Nadir'in dünya ölçeğinde büyük bir ekonomik güce kavuştuğunu kaydeden Levent, 'Dünyada yabancılara şirket satmama özelliğiyle bilinen Japonlar dahi Nadir'e Sansui elektronik şirketini sattı. Asil Nadir Delmonte isimli gıda şirketini 1 milyar dolar peşin parayla almıştı. Bu o süreçte muazzam büyüklükte bir ekonomik olaydı. İtalya'da Profilo'yu satın aldı. Tüm bunlar Rum tarafını çok ürküttü' dedi.

ABD DENKTAŞ'IN KOLTUĞUNU TEKLİF ETTİ

Asil Nadir'in güçlü bir politik unsur olma yolunda güçlenmesinin de bazı kesimlerin gözünden kaçmadığına dikkat çeken Levent, 1990'lı yıllarda ABD'nin Kıbrıs temsilcisinin Nadir'e Rauf Denktaş'ın koltuğunu önerdiğini söyledi. Asil Nadir'in bu teklifi kabul etmediğini ve kendisine teklif yapıldığını Denktaş'a anlattığını dile getirdi.

Rum tarafının başlattığı kara propagandaya benzer adımların Türkiye cephesinden de geldiğine değinen Levent, 'Asil Nadir Türkiye'de de ciddi yatırımlar yaptı. Medyada Günaydın, Tan Gazetesi, Güneş ve Nokta Dergisi gibi yayın organlarının sahibiydi bir dönem. Türkiye'deki bazı iş çevreleriyle de arası açıktı. KKTC'de büyüyen bir iş adamı olması Türkiye cephesinden de pek sıcak karşılanmıyordu' dedi.

NADİR DÖNEMİNDE KKTC'DE İŞSİZLİK YOKTU

Bir dönem Turgut Özal'la yakın ilişkileri olan Asil Nadir'in Polly Peck davası sürecinde Özal'dan yardım istediğinin de konuşulduğunu anlatan Levent, 'Asil Nadir KKTC'ye büyük yatırımlar yaptı. Onun döneminde KKTC'de para bolluğu vardı. İşsizlik yoktu. 1990'lı yıllarda toplam 70 bin kişi istihdam ediliyordu. 1974 yılında Güzelyurt'taki arazilerde yetiştirdiği portakalları dünyaya ihraç etmesi Rum tarafını adeta çıldırtıyordu. ' şeklinde
konuştu.

DÜNYADA UCUZ TARIM ARAZİLERİNE YATIRIM YAPIYORDU

Nadir'in özellikle tarım arazisi yatırımına dikkat çeken Levent, 'Asil Nadir GAP projesinde de toprağa büyük yatırım yapmayı planlıyordu. Öte yandan dünyada ucuz tarım arazisi alıyordu. Madagaskar'da, Güney Afrika'da ve Latin Avrupa ülkelerinde bu yönde ciddi yatırımlar yaptı. ' sözlerini sarf etti.

KKTC'LİLER BU SORUYU SORUYOR: GİTMEK ZORUNDA DEĞİLDİ

Asil Nadir'in İngiltere'de 10 yıl hapse mahkum edilmesinin KKTC'de büyük bir üzüntüyle karşılandığını dile getiren Levent, KKTC'de en çok konuşulan konulardan birinin de Nadir'in İngiliz adaletine neden güvendiği. Çünkü Nadir İngiltere'ye gitmeyebilirdi.

POLLY PECK DAVASI NEDİR