Avrupa DEAŞ'lı teröristleri almak istemiyor
ensonhaber.com

ABD'nin, Suriye'de gözaltında tuttuğu yabancı teröristlerin ülkeleri tarafından geri alınıp yargılanmamaları durumunda serbest bırakılacağı uyarısına, Avrupa Birliği (AB) olumsuz yanıt verdi.

AB'nin lider ülkesi Almanya, hem "Geri dönmek hakları" hem de "Uygulamak  fevkalede zor olur." dedi.

Avrupa DEAŞ'lı teröristleri almak istemiyor

"DURUM FEVKALADE ZOR"

Dışişleri Bakanı Heiko Maas, geri getirilmelerinin önünde yasal engeller olduğunu, önce bu kişilerin Almanya'da derhal mahkemeye çıkarılmasının ve süreç boyunca gözaltında tutulmalarının garantiye alınması gerektiğini belirtti.

Bunun gerçekleştirilebilmesi içinse yetkililerin bilgi ve ceza kovuşturmasına ihtiyacı olacağını, ancak Almanya'nın, Suriye hükümetiyle böyle bir ilişkisinin bulunmadığını ve Suriye'deki eylemlerle ilgili Almanya'da kovuşturma yürütmenin garanti edilemeyeceğini sıralayan Maas, ekledi:

"Durum böyle olunca uygulamak da fevkalade zor olur."

ALMANYA İÇİŞLERİ BAKANI: GERİ DÖNMEK TEMEL HAKLARI

Ama Almanya İçişleri Bakanlığı'nın Sözcüsü ise ilkesel olarak DEAŞ safında savaşmış bile olsalar Alman vatandaşlarının, ülkeye geri dönmek gibi bir temel haklarının bulunduğunu söyleyerek ekledi:

"Ama Alman hükümeti, Suriye'de hapisteki vatandaşlarına yasal ve konsolosluk görevlerini yerine getirmeyi garanti edemez, zira oradaki savaş devam ediyor."

BELÇİKA: TRUMP BOMBA ATAR GİBİ

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, yasal mazeret sunmaya bile gerek duymadan reddetti. "Dünyadaki en tehlikeli insanlardan söz ediyoruz. Onları geri almamamız gerekir." diyen Rasmussen'in Sözcüsü, Trump'ın bu çağrıyı yapması için henüz erken olduğunu, Suriye'deki durumun istikrarsızlaşmasının daha uzun zaman alacağını savundu.

Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, Trump'ı Avrupalı müttefiklerini gafil avlamakla suçladı. "Dost ülkeler arasında bu tür sorunların, geceyarısı tweet atmak yerine geleneksel diplomatik kanallardan tartışmaya açılması hoş olurdu." diye sitem eden Geens, soruna Avrupa'nın birlik beraberlik içinde ortak çözüm bulması çağrısı yaptı.

FRANSA: KÜRTLER BİZİMKİLERİ BIRAKMAZ

Daha önce DSG'nin gözaltında tuttuğu 130 DEAŞ üyesi Fransız vatandaşını geri kabul etme ve yargılama işareti vermiş olan Macron hükümeti, bu kez elini kapalı tuttu.

İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Nunez, YPG'nin Fransız teröristleri serbest bırakmayacağına inandıklarını ifade etti.

"Kürtlerin onları ellerinde tutma kabiliyetlerine güvenimiz tam." diyen Nunez, eninde sonunda Fransız teröristlerin döneceği ve devletin onlarla uğraşmak zorunda kalacağı ihtimaline kapı araladı: "Her halükarda bu bireyler ulusal topraklara geri dönerse, hepsi hakkında süregiden yargı süreçleri var, hepsi yargılanıp tutuklanacak."

İNGİLTERE: VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMA YA DA AYRIMSIZ YARGILAMA

Son olarak Begum'un, Suriye'de tutulduğu mülteci kampında bir erkek bebek dünyaya getirdiği haberi gelirken, İçişleri Bakanı Sajid Javid, bir makale yayınlayıp, tehlikeli kişilerin geri dönüşlerinin engellenmesi için Britanya vatandaşlığından çıkarılmalarını savundu.

Bu seçeneğin bugüne dek 100'den fazla kez uygulandığını açıklayan Javid, bir diğer seçeneğin geri dönenleri yaşına ve cinsiyetine bakmaksızın yargılamak olduğunu belirtti. Kültür Bakanı Jeremy Wright ise "En azından bir aşamada onları geri almak hükümetin yükümlülüğü." dedi.

Trump, 17 Şubat'ta attığı tweet'lerde, Britanya, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklere Suriye'de DSG tarafından yakalanan 800 vatandaşlarını geri alıp yargılamaları çağrısı yaparken aksi takdirde serbest bırakılacakları tehdidini ihmal etmemişti.