Bakan Şahin'e biber gazı tepkisi

Bakan Şahin'e biber gazı tepkisi

Yalova'da 27 Mayıs'ta parkta yaşanan bir kavgayı ayırırken polisin sıktığı biber gazının ardından fenalaşarak hastaneye kaldırılan ve burada yaşamını yitiren 31 yaşındaki Çayan Birben 'in ablası Özge Birben Yazıcı, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin 'in, ‘Biber gazımız yüzde 100 doğaldır, kullanılan gaz mühimmatından kaynaklı bir ölüm vakası da yok' sözlerine tepki gösterdi.

Yazıcı, "Kronik rahatsızlığı olan kardeşimi biber gazı öldürdü. Sonuna kadar bunun arkasındayız" dedi. Ailenin avukatı Melike Korkmaz ise bu zamana kadar Türkiye'de 20'ye yakın kişinin biber gazından öldüğünü öne sürerek, bunlardan sadece Hopa'da ölen Metin Lokumcu ile Çayan Birben olayının yargıya intikal ettiğini söyledi. Arkadaşlarının karıştığı kavgayı ayırmak isteyen Çayan Birben, iddiaya göre polisin sıktığı biber gazından etkilenerek Yalova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun bakım ünitesinde üç gün boyunca yaşam mücadelesi veren Birben, yaşamını yitirdi. Birben'in cenazesi memleketi Rize'de toprağa verildi. Yalova'da oturan ailesi de bu olaydan sonra Rize'ye taşındı.

"KARDEŞİMİ ÖLDÜRDÜ"

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in bir soru önergesi üzerine yaptığı biber gazının sağlığa zararlı olmadığı yönündeki açıklamaya, Çayan Birben'in ablası Özge Birben Yazıcı, sert tepki verdi. Kardeşinin panik atak ve astım hastası olduğunu belirten Yazıcı, Çayan gibi biber gazından ölen çok sayıda insan olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

BİR KAÇ KİŞİNİN DAHA MI ÖLMESİ GEREKİYOR

"Bakanımız biber gazının tamamen doğal olduğunu söylüyor. Biber gazı sağlıklı bir insanı bile etkilerken, benim panik atak ve astım hastası olan kardeşimi öldürdü. O biber gazı kesinlikle ve kesinlikle kronik rahatsızlığı olan bir insanın ölümüne sebebiyet verir. Bunu raporlarla da tescil edeceğiz. Bizim ailece kronik rahatsızlığımız var. Çayan gibi bir sürü biber gazından ölen kişi var. Ama Çayan insanların içinde öldüğü için bu kadar gündemde oldu. Bakanın dediği gibi doğal olsaydı, rahatsız olan kardeşim Çayan ölmezdi. Ama bunu bakanımıza anlatamadık. Biz bunun arkasındayız. Birkaç kişinin daha mı ölmesi gerekiyor."

"20'YE YAKIN KİŞİ BİBER GAZINDAN ÖLDÜ"

Çayan'ın ölümü ile ilgili Adli Tıp Kurumu'ndan rapor beklediklerini ifade eden ailenin avukatı Melike Korkmaz, "Raporda bize gelen ilk bilgilere göre ölümün biber gazından kaynaklanmadığı söyleniyor. Biber gazı Çayan gibi bazı hastaların ölümüne sebebiyet verebilir. Biber gazı var olan bazı hastalıkları tetikler bu da ölüme neden olabilir. Bu yüzden Adli Tıp Kurumu raporunun bu yönde gelmesi halinde mahkemeye itaraz edeceğiz. İstanbul Tabipler Odası'nın bu konu ile ilgili önemli bilimsel verileri var. Bunları isteyeceğiz. Davamızı gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) kadar götüreceğiz. AİHM'nin, Türkiye'yi kullanılan biber gazından dolayı para cezasına çarptırdığı davalar da var. AİHM, bu olayı insan hakkı ihlali olarak görüyor. Bu zamana kadar Türkiye'de 20'ye yakın kişi biber gazından öldü ama yargıya Hopa'da ölen Metin Lokumcu ile Çayan Birben davası intikal etti" diye konuştu.