Türkiye'de 3 ay OHAL ilan edildi! OHAL nedir? İşte depremler sonrası ilan edilen OHAL'in anlamı

6 Şubat 2023 günü yaşanan 7.7'lik deprem sonrası Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ile birlikte toplam 10 ilde binlerce bina yıkılmıştı. Pek çok ili etkileyen depremde son olarak 3 bin 419 can kaybı ve 20 bin 534 yaralı olduğu açıklandı. Peki depremler sonrası OHAL ilan edilecek mi?

OHAL ilan edildi mi?

6 Şubat sabahı yaşanan ve tüm ülkeyi derinden etkileyen deprem sonrası OHAL ilan edilip edilmeyeceği ve OHAL'in anlamı merak ediliyor. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem 10 ilde büyük sarsıntıya yol açmıştı.

Olağanüstü Hal Kanunu büyük bir afet meydana gelmesi durumunda gündeme geliyor. Kanun, Bakanlar Kurulu'na OHAL ilan etme yetkisi verirken bu süreçte vatandaşların etkilenmesi sonucunda da kamu düzeninin daha etkili şekilde sağlanması ve yapılan yardımlarının da organizasyonlarını sağlamak üzere için ilan edilebiliyor.

Son gelişmelere göre Türkiye'de 3 ay OHAL edildiği açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre OHAL deprem bölgeleri ile sınırlı kalacak.

OHAL nedir, ne anlama gelir?

Olağanüstü hal anlamına OHAL, anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini ya da temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması halinde, ya da şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde ilan edilmekte.