Antibiyotik kabızlığa neden olur mu? Bağırsakların sessiz düşmanı...
ensonhaber.com

Vücudumuzda en önemli organlarımızdan biri de bağırsaklarımızdır. Bağırsaklarımıza iyi bakmamak yaşam kalitemizi direkt etkileyecek problemler doğurabilir.

Sağlıksız bağırsak florası kabızlığa neden olur. Bağırsak florası bağışıklık sistemimizin yüzde 70’ini oluşturur. Sindirim sürecimizi, enfeksiyonları ve metabolizmamızı kontrol etmek gibi önemli bir konuma sahiptir.

Bağırsaklarımızda organizmaların yüzde 90’ı sağlıklıdır geri kalanlar ise sağlıksızdır.

Sağlıklı mikroorganizmalarımız bağırsaklarımızda sorun olması için sağlıksız bakterileri takip eder. Bu durum devam ederken sağlıksız bakteriler eğer sağlıklı bakterileri miktar olarak aşarsa problem gelişir.

Çözüm olarak görülen antibiyotikler

Herhangi bir rahatsızlık yaşandığında antibiyotik tüketmek birçok insan için çözüm gibi görülür. Evet antibiyotikler bakterileri öldürür onları yok edebilir fakat bakterileri sağlıklı veya sağlıksız şeklinde ayırmaz.

Antibiyotik bakterileri sağlıklı sağlıksız diye ayırmadan zarar verir.

İnsanlar şiddetli rahatsızlık geçirdiklerinde antibiyotik kullanmayı tercih ederlerse bu etkili bir yöntem olur fakat doktor kontrolünde yapılmayan her ilaç tüketimi son derece risklidir.

Şiddetli rahatsızlık geçirmeden en ufak rahatsızlıklarda antibiyotik tüketmek o an etkili bir sonuç verse de vücut için sağlıksız bir durum oluşturacaktır.

Aynı zamanda antibiyotikler hayatımıza dahil olmadan önce insanların daha sağlıklı olduğunu da söyleyebiliriz.

Antibiyotik kabızlığa neden olur mu?

Sağlıksız organizmaları bağırsakta istila eden antibiyotikler, bağırsak florasının enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale gelmesine sebep olarak florayı tahrip eder.

Genelde antibiyotik tedavisini bitirdikten sonra tekrar hastalanan insanlar bu sebeplerden hastalanabiliyor diyebiliriz.

Tekrar hastalanınca antibiyotik tedavisine devam eder gibi tekrar antibiyotik tüketmeye başlamak durumu iyileştirmek yerine daha da kötüleştirebilir.

Aşırı antibiyotik kullanıma bağlı olarak sağlıksız hale gelen bağırsak kabızlık için uygun bir ortam yaratmış olur. Bağırsak bakterileri dışkının en önemli bileşenleridir.

Bu bakteriler kolonda bulunur ve dışkının rektuma geçişini kolaylaştırır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi antibiyotikler bu bakterileri de temizleyerek bağırsağın sağlıklı işleyişine engel olur ve kabızlık durumları yaşanabilir.

Kabızlık tedavisi

Sıklıkla yapılan antibiyotik tüketimi kabızlığa neden olacağı için bu kabızlık uzun süre devam edebilir. Çünkü bağırsağın işleyişi bozulmuştur.

Bu durumu gidermek için çoğu insan tekrarlı olarak antibiyotik tedavisine başlar ve durum daha da çıkmaza girebilir.

Ancak bu şekilde zora girmeden doğal yollarla doktor gözetiminde daha kolay şekilde tedavi olmak mümkündür.

Sağlıkla kalın!