Böceklerin ışığa uçmasının sebebi bakın neymiş…
Haber Merkezi

Havaların ısınmasıyla birlikte kanatlı böcekler de giderek yaygınlaşmaya başlar. Özellikle de akşamları açık kapı ve pencereden giren güve, sinek gibi kanatlı böceklerin direk yanan lambalara doğru uçtuğunu görürsünüz.

Böceklerin ışığa uçmalarının sebebi ise genel olarak ısı ihtiyacı olarak düşünülür. Ancak durum kesinlikle bununla alakalı değil aksine evrimleriyle direk ilişkiliymiş.

Bakın kanatlı böceklerin ışığa doğru uçmalarının nedeni neymiş…

Böceklerin lambaların üzerini yandıkları halde tercih etmelerinin asıl nedeni lambaları basit bir ışık kaynağı olarak değil onlara doğru yönü gösterecek bir nokta olarak görmelerinden kaynaklanıyormuş.

Milyonlarca yıl boyunca böcekler gökyüzünün aydınlık, yeryüzünün karanlık olduğunu algılayarak yönlerini belirlediklerinden, yön bulma sorunu olan böcekler hangi yönün yukarı olduğunu bilmek için ışığı ipucu olarak kullandıklarından lambalara doğru uçuyorlarmış.

Ayrıca, böceklerin ışık kaynağını tercih etmelerinin nedeni sadece yön bulmaya çalışmalarının yanında aynı zamanda besin bulmalarına yardımcı olmadan kolaylıkla eşleşmelerini sağlıyormuş. Ne yazık ki evlerimizde bulunan lambalar doğal yaşamın bir parçası olan böceklerin yanlış yönlenmesini sağlıyormuş.