Denizde tsunami olabilir mi? Tsunami hangi sularda oluşur?

Önceki gün gerçekleşen 6,4 büyüklüğündeki Hatay depremi sonrası Hatay ve Mersin için tsunami uyarısı geldi. Binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş depremi sonrası Hatay’da yeni bir deprem meydana gelmiş ve vatandaşların sahilden uzaklaşması söylenmişti. Peki denizde tsunami olabilir mi?

Denizde tsunami olabilir mi?

Tsunaminin denizde oluşup oluşmayacağı merak edildi. Tsunami, okyanus veya denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu meydana gelmekte ve denize geçen enerji nedeniyle oluşmaktadır. Aynı zamanda kasırgalar da tsunamiye sebep olabilmektedir. Daha önceleri tsunami dalgalarına med-cezir dalgaları ismi verilmiştir. Tsunamilerin büyük çoğunluğu, yaklaşık %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşmektedir.

Yunan tarihçilerden biri olarak bilinen Tukididis, tsunamilerin denizaltı depreminden kaynaklandığını Peleponnes Savaşı'nın Tarihi adlı kitabında anlatmış ve öne sürmüştür. Tsunaminin oluşumu hakkında 20. yüzyıla dek fazla bir şey bilinmiyordu. Tsunamiin oluşum sebepleri hala araştırılmaktadır. İlk jeolojik, coğrafik makalelerde tsunamiler "sismik deniz dalgaları" şeklinde isimlendirilmektedir.

Tsunami, denizin tabanında gerçekleşen bir deprem veya volkan patlaması sonucunda meydana gelebilir. Yani okyanus dışında denizlerde de meydana gelmesi mümkündür.