Deprem izolatörü nedir, deprem izolatörü ne işe yarar? Sismik izolatör nasıl çalışır?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Tüm Türkiye'yi yasa boğan deprem felaketi sonrası tüm vatandaşlar yardım için seferber oldu. Ülkemizin dört bir yanından ve dünyadan deprem bölgesine yardımlar devam ediyor.

Yaşanan bu büyük felaketin ardından deprem hakkında araştırmalarda hız kazanırken bazı terimlerde sık sık gündeme geliyor.

Deprem sonrası gündeme gelen terimlerden biri de deprem izolatörü oldu. Peki, deprem izolatörü nedir ve ne işe yarar?

Deprem izolatörü nedir?

Deprem izolatörü yapıların depreme karşı dayanıklılığını artıran bir sistemdir. Deprem izolatörü, depreme dayanıklı bina üretiminde kullanılan özellikler arasında yer almaktadır.

Deprem izolatörü, sismik izolatör olarakta adlandırılmaktadır. Bu sistem sayesinde depremin etkisiyle ortaya çıkan enerji ve dalgalardan yapının en az şekilde etkilenmesi sağlanabilmektedir. Yani kısacası deprem izolatörü, depremin etkilerini en aza indirmeye yarıyor.

Deprem izolatörü nasıl çalışır?

Deprem izolatörler yapıda uygun görülen kat, kolon ve betonarme perdelerin altlarına yerleştirilir ve bu sayede yapının zemin ile olan direkt etkileşiminin önüne geçmektedir.

Bunun yanında kolon altında, orta kısmında ve üst kısmında da deprem izolatörü kullanılabilmektedir.

Yatay kuvvetlerin etkisiyle hareket edebilen deprem izolatörleri, deprem esnasında hafif ama oldukça etkili salınımlar yaparak depremin enerjisini yavaşlatıyor ve yıkıcı etkiyi azaltıyor.