Futbolda
ensonhaber.com

UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu 3. haftasında Galatasaray'ın ile yaptığı maça, Arjantinli yıldız Mauro Icardi'nin penaltı vuruşu damga vurdu.

Panenka Penaltısı olarak tanımlanan teknikle vuruşu yapan Icardi topu ağlara gönderdi.

terimi olan "panenka", milyonların merak konusu oldu.

Panenka tekniği ilk kez, Çekoslovakya millî takımı oyuncusu Antonín Panenka tarafından Belgrad'da düzenlenen 1976 Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde Batı Almanya millî takımı kalecisi Sepp Maier'e karşı uygulandı.

Peki, Panenka Penaltısı nedir? Panenka nedir, kimdir? İşte panenka vuruşu hakkında bilgiler...

Panenka vuruşu

Panenka, teknik bir penaltı vuruşudur.

Bu tekniğin amacı, topu kalecinin üzerinden geçirmekten ziyade, kalecilerin topun hangi yöne gittiğini görmek için beklemek yerine kalenin her iki tarafından birine doğru dalacağı tahmininden yararlanmaktır.

Panenka nasıl atılır?

Panenka Penaltısı, kalecinin vuruş öncesinde sağa veya sola hamle yapmasından faydalanarak topun altına yapılan hafif bir dokunuşla kalecinin uzanamayacağı bir biçimde topun kalenin merkezine doğru yükselip düşmesi ile golü amaçlar.

Panenka penaltısı nasıl ortaya çıktı?

1976 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda finale çıkan Çekoslovakya burada Batı Almanya ile karşılaştı. Uzatmalar sonunda 2-2'lik eşitlik bozulmadı ve penaltı atışlarına geçildi.

İlk üçer penaltıları iki takım oyuncuları da gole çevirmeyi başardı. Jurkemik'in Çekoslovakya'nın dördüncü penaltısında golü bulmasının ardından Uli Hoeneß, Batı Almanya'nın dördüncü penaltısını üstten dışarı attı.

Son penaltı için topun başına gelen Panenka, golü atması halinde ülkesine Avrupa şampiyonluğu getirecek kritik penaltıyı, sol tarafa yatan kaleci Sepp Maier'in ulaşamayacağı şekilde kalenin ortasına doğru hafifçe havalandırarak kullandı.

Bu estetik vuruş daha sonra Panenka'nın adıyla "Panenka penaltısı" olarak anılmaya başladı.