Neden kendimizi gıdıklayamayız?

Herkesin yaşadığı gıdıklanma, aslında derinin yüzeyinde bulunan küçük sinir lifciklerin harekete geçmesiyle ortaya çıkıyor. Bu lifcikler sinyalleri beyne yolluyor ve huylanma, gülme, ürperme gibi durumlar devreye giriyor.

Gıdıklanma, vücudun birçok yerinde olabilir. Özellikle göğüs kafesi, koltuk altı, ayak tabanı bölgelerinde daha yaygın olur. Bu durum ile ilgili en ilginç olan detay ise insanların kendi kendilerini gıdıklayamamasıdır.

Ne kadar çok gıdıklanan biri olsanız da kendi kendinizi gıdıklayamadığınızın farkına varmışsınızdır. Peki ama neden insanlar kendilerini gıdıklayamaz?

Neden kendimizi gıdıklayamayız?

Beyincik, yapılan her hareketin farkında olunmasından sorumlu bir organ bölümüdür. İnsanlar kendi kendilerini gıdıklamak istediğinde beyin bunu önceden fark eder. Bu durumda vücut gıdıklanmanın şokuna hazır olur.

Yani vücut, gıdıklanmanın tam olarak ne zaman ve nereye geleceğini bilir ve ona göre kendini korur. Ancak başka biri gıdıkladığında durum değişir çünkü beklenmedik bir yerden gelir ve şok etkisi yaratır.

Beyne gelen, gıdıklanmayı algılayan ve sonrasında işleyen iki kısım bulunur. Bunlar korteks (dokunma hissini anlayan) ve singulat kortekslerdir (iyi hisleri anlayan).

Bilimsel araştırmalar sonucunda beynin bu bölümlerinin, kendinizi gıdıkladığınız zaman başka birinin sizi gıdıkladığından daha az aktif olduğu belirtilmiştir.