SEÇ, TEKLİF ET, AL! Yediemin'den hacizli araç nasıl alınır? 700 bin otomobil satışta
ensonhaber.com

Yediemin, kişilerin birbirleri ve devlet ile oluşan anlaşmazlıklara bağlı olarak mal değeri taşıyan ürünlerin emanet olarak bırakılan yer veya kişi olarak geçmektedir.

Hukuken tafikten men, yanlış park, ödenmemiş ceza, haciz vb. durumlar ile el konulmuş otomobiller devlet tarafından yediemin otoparklarında muhafaza ediliyor.

Yediemin otoparklarında yüz binlerce araç adeta terk edilmiş halde bulunuyor.

Hükümet, araçların çürümesinin önüne geçilmesi adına satış kararı verdi.

Araçların satışına ilişkin tebliğ 18 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlandı ve bu doğrultuda uygulama süreci 1 Kasım'da yürürlüğe girdi.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren uygulamaya dair Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'dan açıklama geldi.

Hacizli mallara ilişkin detayları paylaşan Bakan Tunç, "Hacizli malların yedieminlerde çürümesinin önüne geçecek uygulamayı 1 Kasım'da başlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda, haciz kararı kalkmış olup halen yedieminlerde muhafaza edilen mallar kanuni istisnalar hariç öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınabilecek.

Ardından satın almak isteyen vatandaşlara teklif edilecek.

Peki, Yediemin hacizli araç nasıl alınır? Ne kadar indirim olacak? Cezaları kim ödeyecek? İşte detaylar...

Yediemin'den nasıl araç alınır?

Araçlar, Adalet Bakanlığı’nın UYAP Sistemi üzerinden internet ortamında ihale usulü ile satışa sunulacak. İhalelere katılmak için T.C. vatandaşı olmak ve belirlenen teminat bedelini yatırmak yeterli olmaktadır. Araç satın alınmadığı takdirde ise bu teminatlar geri ödenmektedir.

İndirim uygulanacak

5 milyonluk bir aracın ortalama satış fiyatı bir milyon, bir buçuk milyon olarak belirleniyor. Bu rakam belirlenirken aracın bekleme süresi, kayıpları hepsi hesaplanarak ihaleye çıkılmış oluyor.

Cezalar ne olacak?

Aracı satın alan kişi sadece satın alma bedelini ödüyor. Otopark ücretleri ve cezaların hiçbiri aracı satın alan kişiyi ilgilendirmeyecek. Araçta çıkacak olan eksiklerin hepsi ise aldıktan sonra alıcıya ait..