Sevgililer Günü ne zaman, nasıl ortaya çıktı? Aziz Valentine kimdir?

Şubat ayına girilmesiyle birlikte vatandaşların gündeminde her yıl 144 Şubat gününde kutlanan Sevgililer Günü yer alıyor. Bu özel günde çiftler birbirlerine özel hediyeler alıyor ve birlikte vakit geçiriyor.

Her sene olduğu gibi bu sene de aşkın ve sevginin doruklarda yaşanacağı Sevgililer Günü’ne sayılı günler kaldı. Bununla birlikte vatandaşlar Sevgililer Günü’nün ne anlama geldiğini ve nasıl ortaya çıktığını araştırmaya başladı.

Hristiyanların “Aziz Valentine” dediği ve bütün dünyada aşıklar günü olarak kutlanan 14 Şubat Sevgililer Günü ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? Aziz Valentine kimdir? İşte merak edilenler…

Sevgililer Günü nedir?

Bütün dünyada her yıl 14 Şubat’ta kutlanan Sevgililer Günü, Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanan özel bir gündür. Valentine adındaki bir din adamının adına ilan edilmiştir. Bazı toplumlar bugünü Aziz Valentin Günü olarak kutlar. Valentine, Batı medeniyetlerine göre sevgili demektir.

Birçok toplumda çiftlerin birbirlerine hediyeler aldığı bu özel gün, bu yıl Salı gününe denk geliyor.

Sevgililer Günü tarihçesi

1381 tarihli Parlement of Foules isimli kitaba göre, Fransa'da ve İngiltere'da 14 Şubat, kuşların çiftleşme günü olarak bilinmekteydi. 14 Şubat günü çiftler birbirlerine güzel sözler yazan notlar verirdi. Bu notlarda çiftler birbirlerine Valentine şeklinde hitap ederlerdi.

Hristiyan olduğu için öldürülen din adamı Valentine, öldürüleceği günden bir gün önce gardiyanın kız kardeşine 'Valentine'ninden' imzalı bir aşk notu vermişti.

Sevgililer Günü nasıl ortaya çıktı?

Aslında Sevgililer Günü’nün Aziz Valentine’in doğum ya da ölüm tarihiyle bir ilişkisi yoktur. 14. Yy’da yaşayan İngiliz şair Chaucer’a göre kuşlar eşlerini 14 Şubat tarihinde seçiyor.

O dönemlerde Romalı askerlerin evlenmesinin yasak olmasına rağmen çiftlerin evlenmesine yardımcı olan Aziz Valentine’in anısı, romantizmle en çok uyuşan 14 Şubat’ta kutlanır. Ayrıca İngiliz geleneklerinde daha çok Aziz Valentin Günü olarak kutlanır.

Aziz Valentine kimdir?

Aşıkların Azizi olarak bilinen Valentine ya da Valentinus, Hristiyan inanışına göre Roma azizlerinden biridir. 269 yılı civarında öldürüldüğü bilinmektedir. Valentine, her yıl 14 Şubat günü anılır ve bu zamanla Sevgililer Günü’ne dönüşmüştür.