Üç Aylar 2023: Şaban ayı ne zaman başlayacak? Berat gecesi 2023...

İslam alemi, 23 Ocak 2023'te Üç Aylar'a girerek manevi huzura kavuştu.

Recep ayı ile Üç Aylar'ı karşılayan Müslümanlar, ibadetlerini yerine getirmeye devam ediyor.

Recep'in ardından ise Şaban ayı geliyor...

Berat Kandili'nin de idrak edildiği Şaban ayı bu sene hangi gün başlayacak merak konusu oldu. Recep ayını uğurlayan Müslümanlar, Şaban'ı karşılamak adına takvimi kontrol ediyor.

Peki 2023 Şaban ayı ne zaman başlayacak? İşte tarihi...

Şaban ayı ne zaman 2023

Şaban ayı 21 Şubat 2023 Salı günü başlayacak. Şaban'ın 15. gecesi ise Berat gecesi olarak idrak edilecek. Berat Kandili 2023 yılında 6 Mart Pazartesi gününe denk geliyor.

Şaban ayının önemi

Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadette bulunurlardı. "Şaban benim ayımdır. Şaban günahları temizleyendir" buyurarak kadrini yüceltirdi.

Receb ayı geldiği zaman, "Allahım, Receb ve Şaban (ayını) bize mübarek ve bereketli kıl" buyururdu. Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kutsiyetini dile getirmişlerdir.

Hz. Enes'in rivayetine göre, Peygamberimizden sual ederler: "Ya Resulallah, Ramazan'dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?"

Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam, "Ramazan'ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban'da tutulan oruçtur" cevabını verirler.

Şabanın on beşinci gecesinde (Berat Kandili) Müslümanların Allah tarafından bağışlanacağı umulduğundan bu gecenin özellikle ihya edilmesine ayrı bir önem verilmiştir