Abbas Güçlü kimdir

Abbas Güçlü kimdir

Halkın Gündemi, Genç Bakış ve Karne programlarıyla, özellikle eğitim alanında olmak üzere pek çok konuda tartışma programları sunan araştırmacı yazar ve eğitimci Abbas Güçlü, yirmi yılı aşkın süredir Milliyet gazetesinde Eğitim Editörü olarak görev yapmakta ve bu gazetede köşe yazarlığı görevine de devam etmektedir.

KÖŞE YAZARLIĞI YAPIYOR

Abbas Güçlü, 1957 yılında, Haymana, Ankara'da dünyaya geldi. Lise eğitimini tamamlamasının ardından Gazi Üniversitesi'ne kayıt olan Güçlü, bu üniversitenin Teknik Eğitim Fakültesi'nden başarıyla mezun oldu.

GENÇ BAKIŞLARI ETKİLEDİ

Uzun süre boyunca radyo/tv sektöründe eğitim programları hayata geçiren Güçlü, Kanal D'de Halkın Gündemi ve de Karne adlı programları, TRT'de Sonsuz Yarış adındaki eğitim programlarıyla ekranlarda yer aldı; ayrıca Radyo D ve Radyo Foreks'in kuruluş sürecinde de görev aldı.

Abbas Güçlü'nün yayına hazırladığı ve sunuculuğunu üstlendiği tartışma programı Genç Bakış ise, Türkiye'de eğitim alanında hazırlanan yapımlar arasında en önemlilerinden birisi olarak göze çarpmaktadır. Her bölümünde eğitim sistemimizle ilgili önemli konuların tartışıldığı Genç Bakış, ayrıca ÖSS ve LGS'ye hazırlanan öğrencilere de sınav süresince bilgilendirmeler yapmakta.

DERSHANELER KAPATILIRSA AKP'YE OY VERİRİM

2012 yılında Abbas Güçlü, "Dershaneler son 50 yıldır var. Ben 30 yıldır gazetecilik yapıyorum. Kenan Evren'den bu yana gelen her iktidar kaldıracağını söylüyor. Başbakan kaldırırsa elini öperim ve oyumu da AK Parti'ye veririm" açıklamasıyla tartışma yarattı.

DERSHANELER KONUSUNDA U DÖNÜŞÜ YAPTI

2013 yılında Abbas Güçlü, Milliyet gazetesindeki köşesinde dershanelerin kapatılması hakkında yazdığı yazıyla tekrar gündeme geldi. Abbas Güçlü yazısında “Dershaneleri sadece, sınavlara öğrenci hazırlayan kurumlar olarak görmek ise yanlışların en büyüğü olur. Çünkü dershaneler okulların sağlayamadığı sosyal ortamı sundukları için öğrencilerin tercih nedeni. Dershanelerin kapatılması yüz binlerce öğrenciyi sokağa iter” cümleleriyle bu konudaki fikrini u dönüşü yaparak değiştirdi ve ansızın dershanelerin kapatılmasına karşı olduğunu belirtti.

ÜLKÜCÜLER PROGRAMINI PAYLAŞTI

2013 yılında Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde düzenlenen "Abbas Güçlü ile Genç Bakış" programında bir grup seyircinin Yeni Türkü‘yü protesto etmesiyle ortalık karıştı ve Abbas Güçlü gündeme geldi. Programın ilerleyen dakikalarında seyircilerden bir grup 'Ölürüm Türkiyem' şarkısını söylemesiyle salon karıştı. Çıkan olaylar nedeniyle Abbas Güçlü programı yarıda kesmek zorunda kaldı.

Olaylar Twitter’da da gündeme oturdu. “GençBakışına ÖlürümTürkiyem” “Ölürüm Türkiyem” “Abbas Güçlü” “Yeni Türkü” “SelçukluBozkurtlar PkkyaDurDedi” hashtagleri ile TT listesine giren olayda çok sayıda yanlış bilgi ve provokatif tweet'le olaylar büyütülmeye çalışıldı. Özellikle MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır'a ait olduğu söylenen sahte bir hesaptan atılan mesajlar Twitter’daki ülkücüler arasında paylaşılarak ülkücülerin programın yapıldığı salona gitmeleri için çağrılar yapıldı ve bu çağrılara uyan bir grup ülkücü gençlik salonunu bastı.

"ORTA YOLU BULMAYA ÇALIŞIYOR"

2013 yılında programı basıldıktan bir gün sonra Abbas Güçlü'ye bir darbe de Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. Dershanelerle ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, zamanında bu konuyla ilgili yapılmış haberleri ve yazılmış yazıları gösterirken Abbas Güçlü'nün yazısını örnek verdi. Erdoğan'ın "bazı yazarların dün dershanaler aleyhine yazarken şimdilerde yapacakları uygulamanın karşısında "orta yolu" bulmaya çalışıyorlar" derken gösterdiği yazı Abbas Güçlü'nün 2007'de yazdığı "Dershaneler 'Şampiyonuz' diye halkı yanıltıyor" başlıklı yazısıydı.

EĞİTİM BİR-SEN vs ABBAS GÜÇLÜ

Abbas Güçlü, 2014 yılında öğretmenleri zan altında bırakabilecek bir köşe yazısına imza atarak tartışmalara sebep oldu. Güçlü, Milli Eğitim Bakanlığı TEOG sınavlarında öğrencilerin kendi okullarında sınava girdiğinden hareketle öğretmenlerin de kendi öğrencilerinin başında sınava girdiğini, dolayısıyla bu durumun öğrencilerin başarılı olmalarına neden olduğunu ima eder tarzda bir köşe yazdı.

Bu konu hakkında Eğitim Bir-Sen bir açıklama yaparak TEOG sınavlarında öğrencilerin kendi okullarında sınava girdiği bilgisinin doğru olduğunu belirtirken, sınav gözetmeni olarak görevlendirilen öğretmenlerin başka okullardan görevlendirilmekte olduğunu; öğretmenlerin kendi öğrencilerine sınav gözetmenliği yapması gibi bir durum söz konusu olmadığını açıklayarak Abbas Güçlü'nün bu iddiasına karşılık verdi.

AK PARTİ MİTİNGİ YORUMU

Twitter'da @AbbasGucluTR hesabından takipçileriyle buluşan Abbas Güçlü, 2015 yılında AKP'nin Genel Seçim öncesi İstanbul Maltepe'de düzenlediği miting sonrasında "Başbakan Davutoğlu bekleniyor ama hâlâ gelmedi. Ak Parti mitinglerinin heyecanı hâlâ yakalanamadı. Milliyet olarak izlemeye devam ediyoruz" yorumu ile gündeme geldi.